Publiekslezing: ‘Zelf, maar niet alleen: hoe samen verder na borstkanker’ › Treant Zorggroep

Publiekslezing: ‘Zelf, maar niet alleen: hoe samen verder na borstkanker’

Geplaatst op: 4 oktober 2017

De diagnose borstkanker heeft grote impact op veel aspecten van het leven. Dit geldt zowel voor de patiënt als voor naasten. Veelal is er focus op de medische behandeling met minder aandacht voor meer fundamentele thema’s zoals zingeving, relationele uitdagingen en omgaan met onmacht of eenzaamheid. Deze thema’s staan centraal in de publiekslezing ‘Zelf, maar niet alleen: hoe samen verder na borstkanker’, die op dinsdag 31 oktober om 19.30 uur in vergaderzaal 1 in Weidesteyn in Hoogeveen wordt gehouden.

Programma
De avond wordt ingeleid door Edith Talman, physician assistant bij het Mammacentrum van Treant. Zij heeft voor haar opleiding tot physician assistant onderzoek gedaan naar de seksuele beleving van borstkankerpatiënten en zal hierover vertellen. Edith Talman: ‘Het verwerken van het feit dat je borstkanker hebt en het doorstaan van de behandelingen, maakt dat seks vaak minder prioriteit heeft. Gevoelens van angst, somberheid en verdriet over de ziekte hebben invloed op het hele leven, en zeker ook op het seksuele leven. Ook het verlies van een borst heeft grote invloed. Dat vrouwen hierover vragen hebben, is dan ook heel logisch. Aan deze, maar ook andere fundamentele levensvragen, geven we graag aandacht deze avond.’

Na deze introductie gaat prof. dr. Harry van der Wiel, hoogleraar gezondheidspsychologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), in op kwaliteit van leven na borstkanker, met een verdieping naar onderwerpen als relaties, intimiteit en seksualiteit. Borstkanker krijg je alleen, maar het verwerken van de diagnose, het leren omgaan met je nieuwe levensstijl, doe je ook samen. Met je partner, kinderen, vrienden, buren, collega’s en de behandelaren.

Vragen
Er is gedurende de avond alle ruimte voor discussie en het stellen van uw vragen. Dit kan ook anoniem door deze vooraf in te sturen of door een notitie met uw vraag in de ‘roze hoge hoed’ te stoppen op de avond zelf. Wij nodigen ieder van harte uit zich vrij te voelen de vragen die leven te stellen.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelden voor de publiekslezing kan via publiekslezingmammacentrum@treant.nl. De entree is gratis. Het volledige programma is te vinden op www.treant.nl/agenda. Zowel patiënten, als naasten, als zorgprofessionals zijn van harte welkom. 

Locatie en tijd
De publiekslezing vindt plaats op dinsdag 31 oktober om 19:30 uur (de zaal is open vanaf 19:00 uur). Rond 21:00 uur eindigt de avond. De publieklezing vindt plaats in vergaderzaal 1 in Weidesteyn, dr. G.H. Amshoffweg 4 in Hoogeveen.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerd