Publiekslezing tijdens Internationale Dag van de Slaap › Treant Zorggroep

Publiekslezing tijdens Internationale Dag van de Slaap

Geplaatst op: 31 januari 2017

Slapen kan doodvermoeiend zijn! Mensen met slaapapneu/snurken kunnen door de slechte kwaliteit van slaap veel klachten ondervinden, bijvoorbeeld relatie- en gezondheidsproblemen. Het komt vooral voor bij mensen van 45 tot 65 jaar. In het kader van de Internationale Dag van de Slaap organiseert Treant Zorggroep 18 maart een gratis publiekslezing, voor iedereen die meer wil weten van slaapapneu en snurken.

Tijdens de lezing wordt het duidelijk hoe je slaapapneu herkent. Die symptomen zijn ’s nachts anders dan overdag: ‘Het luide snurken of onrustig slapen wordt vaak opgemerkt door de partner. Mensen zonder partner komen er dan ook vaak later achter. Gelukkig zijn er overdag ook aspecten waar je zélf op kunt letten, maar de symptomen worden vaak niet herkend’, aldus Tessa Ammeraal, verpleegkundig specialist bij Treant. ‘Er zijn dan ook veel mensen met slaapapneu die hiervoor nog niet behandeld worden.’ Dit alles komt voorbij tijdens de lezingen, evenals de behandelmogelijkheden.
 

Maskerraad
Patiënten kunnen op alle Treantlocaties terecht, er wordt gewerkt met een gezamenlijk behandelplan. Binnen Treant wordt slaapapneu multidisciplinair behandeld. Vandaar dat er zowel lezingen zijn van een longarts, een KNO-arts, een verpleegkundig specialist en een tandarts. Ook zijn er stands waarbij bezoekers meer informatie kunnen krijgen over CPAP (apparaat dat de luchtwegen openhoudt), de slaappositietrainer en de MRA(snurk)-beugel. Analisten laten zien hoe een slaaponderzoek werkt. Ook de ApneuVereniging (patiëntenvereniging) is aanwezig, vergezeld door de maskerraad. De maskerraad bestaat uit Cok en Bep van Norde. Dit duo geeft op een laagdrempelige manier informatie. Zij nemen de meest gebruikte maskers mee en kunnen ook op individuele problemen ingaan. Uiteraard is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Praktische info
De publiekslezing is in ziekenhuislocatie Scheper (Emmen) op zaterdag 18 maart van 9.30 tot 13.00 uur (zaal open en bezoeken informatiestands vanaf 9.00 uur). Aanmelden kan via www.treant.nl/slaapapneu. De lezing wordt georganiseerd door specialisten van de polikliniek Longziekten/slaapapneu van het Scheper.