Publiekslezing over klachten, operatie en voeding bij darmkanker › Treant Zorggroep

Publiekslezing over klachten, operatie en voeding bij darmkanker

Geplaatst op: 7 januari 2016

Op donderdag 11 februari en 10 maart houdt ziekenhuislocatie Scheper, onderdeel vanTreant Zorggroep, in inloophuis Sigrid’s Garden in Emmen een publiekslezing over klachten, operatie en voeding bij darmkanker. Deze avond is voor belangstellenden, mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. De publiekslezing wordt mede georganiseerd door de patiëntenvereniging ‘Darmkanker Nederland’.

Huisarts Evelyn Steenvoorde uit Emmen vertelt over de klachten waarmee een patiënt met darmkanker zich meldt bij de huisarts en de huidige status van het darmkankeronderzoek. Chirurg Henk Schaap van Treant Zorggroep gaat verder in op de operatie bij darmkanker: wat gebeurt er in het voortraject, tijdens de operatie en het natraject. Patiëntenvereniging ‘Darmkanker Nederland’ vertelt kort iets over de vereniging. Vervolgens spreekt diëtiste Mirjam Bon van Treant Zorggroep over de voeding voor en na een operatie (met/zonder stoma) en de nieuwe schijf van vijf. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

Aanmelden
De voorlichtingsavond wordt op twee data gehouden: op donderdag 11 februari en donderdag 10 maart, van 19.30 tot 22.00 uur in Sigrid’s Garden aan de Weerdingerstraat 252c in Emmen. Vanaf 19.00 uur staan koffie en thee klaar. De entree is gratis. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via deze website of door te mailen naar darmkankeravond@treant.nl. Ook liggen er op de poliklinieken chirurgie in onze ziekenhuislocaties flyers met een aanmeldstrook waarmee men zich kan aanmelden.

Darmkanker
Dikke darmkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker: in 2014 werd bij 15.000 Nederlanders de diagnose gesteld. Afhankelijk van de plaats van de tumor kunnen patiënten verschillende klachten hebben en kan een operatie noodzakelijk zijn. Soms is het nodig om een (tijdelijk of blijvend) stoma aan te leggen. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor de ontlasting op de buik.

Dunne darmkanker komt redelijk zeldzaam voor; circa 400 mensen krijgen jaarlijks in Nederland deze diagnose. De klachten zijn ook vaag of onduidelijk. Hierdoor wordt de ziekte soms vaak laat opgemerkt.

Gerelateerd