Persoonlijke begeleiding tijdens bevalling bij Treant › Treant Zorggroep

Persoonlijke begeleiding tijdens bevalling bij Treant

Geplaatst op: 15 juli 2016

Bij Treant Zorggroep, ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen, kunnen vrouwen nu tijdens hun bevalling persoonlijke begeleiding krijgen van een kraamverzorgende. Het gaat om een gezamenlijke proef van kraamzorgorganisatie De Kraamvogel, Treant Zorggroep en drie verloskundigen¬praktijken: Verloskundigenpraktijk Hoogeveen, Verloskundigen¬praktijk Petit en Het Verloskundig Centrum Meppel en de Wolden. De partijen willen met de persoonlijke begeleiding meer rust creëren rondom de bevalling.

De proef richt zich op vrouwen die op eigen verzoek in het ziekenhuis willen bevallen. De kraamverzorgenden van De Kraamvogel zijn speciaal opgeleid om een bevallende vrouw te ondersteunen en werken tijdens de bevalling nauw samen met de verloskundige, die de geboorte begeleidt. Na afloop gaat de kraamverzorgende ook met het gezin mee naar huis. De persoonlijke begeleiding wordt vergoed door alle grote verzekeraars. In sommige gevallen moet er een eigen bijdrage worden betaald.

Vrouwen die poliklinisch bevallen worden normaalgesproken begeleid door hun verloskundige met hulp van een verpleegkundige. In de nieuwe situatie is het niet de verpleegkundige die assisteert, maar de kraamverzorgende. Een groot voordeel hiervan is dat de moeder nu continue ondersteuning krijgt. De kraamverzorgende is er speciaal voor haar en helpt haar waar nodig. Dit zorgt voor meer rust en minder stress. Een ander voordeel is dat de moeder nu steeds dezelfde vertrouwde gezichten bij haar bed heeft. De kraamverzorgende is namelijk tijdens de hele bevalling aanwezig. “We merken dat onze cliënten dit fijn vinden,” vertelt verloskundige Sanne Manting van Verloskundigenpraktijk Hoogeveen. “De kraamverzorgende gaat na de bevalling ook mee naar huis. Die doorlopende zorg wordt zeer gewaardeerd.”

Op 3 juni 2016 beviel Basmah Abdulmassih in ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen van haar zoontje Rayan. Kraamverzorgende Corine Hellinga van De Kraamvogel begeleidde haar: “Basmah had heftige weeën. Als kraamverzorgende reageer je op wat de moeder nodig heeft. Je houdt haar hand vast, adviseert over de ademhaling, geeft wat te drinken.” Ook Basmah kijkt positief terug op de begeleiding van Corine. “Ik vond het prettig dat ze continu bij me was in het ziekenhuis. En thuis hielp ze ons meteen goed op weg met de borstvoeding en het verzorgen van Rayan. Die overgang liep heel vloeiend, omdat ze ook bij de bevalling was. Het voelde heel vertrouwd!”