Patiënten en bewoners in het zonnetje op Nationale Ouderendag › Treant Zorggroep

Patiënten en bewoners in het zonnetje op Nationale Ouderendag

Geplaatst op: 5 oktober 2018

Iedereen verdient het om af en toe verwend te worden. Dat geldt ook voor onze bewoners en oudere patiënten in het ziekenhuis. Vandaag, op Nationale Ouderendag, pakt Treant flink uit: van verwenochtend, informatiemarkten, optredens tot het vervullen van wensen. Het kon vandaag allemaal. Onze activiteiten op een rijtje.

Verwenochtend voor oudere patiënten (Scheper)

Vier leerlingen van het Drenthe College kwamen op Nationale Ouderendag langs op de afdeling Geriatrie van ziekenhuislocatie Scheper in Emmen om oudere patiënten in de watten te leggen. Haar-, gezichts-, en handverzorging voor iedereen die wil!

‘Kijk eens naar mijn roze glitternagels. Prachtig hè?’, vraagt één van de patiënten trots. ‘Een keer iets anders dan saaie nagels’.

Zes patiënten wisten niet wat hen vandaag overkwam. Een heuse verwenochtend, gewoon in de huiskamer op de afdeling. ‘Als je in het ziekenhuis ligt wil je, naast weer gezond worden, er ook gewoon goed uitzien’, vertelt activiteitenbegeleider Henriëtte Neef. Het ziek zijn even vergeten. Dat is het doel van de verwenochtend die voor de eerste keer plaatsvindt. 'Erg mooi dat dit kan’, vinden patiënten.

Leerlingen Maya, Ceylan, Anouk en Jolanda volgen de kappersopleiding of opleiding tot schoonheidsspecialiste. ‘Ik vond het bezoek aan het ziekenhuis wel een beetje spannend, omdat ik niet goed wist wat ik kon verwachten’, vertelt Jolanda. ‘Nu ik er ben vind ik het echt een eer om te doen. Je zorgt toch voor een leuke dag voor de ouderen. Van een gezichtsmasker, een mooie nagellak tot het wassen en krullen van de haren: de patiënten laten zich uitbreid verwennen. Hoe de studenten het vinden? ‘De verwenochtend is veel leuker dan school’, antwoorden ze in koor.

Informatiemarkt gezond ouder worden (Bethesda en Scheper)

Gezond ouder worden. Dat wil toch iedereen? Ruim 150 bezoekers namen vandaag, op Nationale Ouderendag, een kijkje op de informatiemarkt op ziekenhuislocaties Bethesda in Hoogeveen en Scheper in Emmen. Ze namen een kijkje achter de schermen in de dagkliniek Geriatrie, stelden vragen over gezonde (dieet)voeding, ervaarden met het ouderdomspak hoe het is om ouder te zijn en deden valpreventietrainingen onder begeleiding van fysiotherapeuten.

‘Op een slecht pad lopen is nog niet zo makkelijk als je niet goed kan zien’, vertelt een bezoeker die het ‘Belgisch trottoir’ uitprobeerde mét wazigheidsbril. ‘Ik merkte dat mijn bewegingen veranderden toen ik de bril opzette. Het was alsof ik staar had. Ik werd onzeker, maakte kleine passen en sloeg geen tegel over. Echt een heel apart gevoel.’

Geriatrieverpleegkundigen en consulenten gaven uitleg over de interne geneeskunde afdeling voor ouderen: de afdeling Geriatrie. ‘Patiënten nemen vaak alleen hun pyjama mee naar het ziekenhuis. Ze denken dat ze in het ziekenhuis alleen maar in bed liggen’, vertelt geriatrieverpleegkundige Klaasje Biel. ‘Dit terwijl we oudere patiënten juist zoveel mogelijk stimuleren om uit bed te komen’.

Bezoekers kijken Klaasje verbaasd aan als ze vertelt dat 10 dagen bedrust zorgt voor het verlies van 11 tot 14 procent van je spierkracht en 12 procent van je uithoudingsvermogen en longcapaciteit. Welzijnswerk gemeente Hoogeveen en zorgmiddelenleverancier Vegro waren ook aanwezig op de markt om informatie te geven.

Wens komt uit: drie bewoners rijden in sportauto’s (Bilderdijk)

Twee Porsches en een BMW stonden vanmorgen op de stoep bij Bilderdijk. Dit om de wens van drie bewoners in vervulling te laten gaan: meerijden in een gave sportauto. De heren zijn dol op snelle auto’s. ‘Als het kon had ik zelf gereden, maar dat is niet helemaal vertrouwd meer’, zegt een bewoner lachend.

Samen met de chauffeurs, die zich vrijwillig hebben aangeboden, rijden bewoners een uur rond in de sportauto’s. Hun geluk kon niet op vandaag! Deze wensen gingen in vervulling dankzij de Hoogeveense Uitdaging. In het kader van Nationale Ouderendag kwamen vrijdag meer wensen uit: zo aten vrijwilliger Travis (9 jaar) en zijn 'oma' een heerlijke Indische maaltijd en werden er bloemen bezorgd bij bewoners.

Voorleesochtend en muziek laat bewoners ontspannen (Zuidermarke)

Anneke Heidemans van de bibliotheek kwam langs in Zuidermarke om het verhaal ‘Straatje’ van Yvonne Keuls, dat speciaal is geschreven voor Ouderendag, voor te lezen. Het voorlezen van het verhaal gaf zichtbaar ontspanning en was aanleiding om met elkaar te praten en herinneringen op te halen. Voor en na het voorlezen speelde Gerrie van der Veen bekende Nederlandse liedjes om samen te zingen. ‘We hebben zelfs de polonaise gelopen’, vertelt een bewoner enthousiast. ‘Het was een bijzonder gezellige ochtend.’

Nog meer activiteiten

Ook op andere locaties voor wonen en zorg van Treant werden bewoners in het zonnetje gezet. Zo werden bewoners van Holdert in Emmen verrast door de plaatselijke Albert Heijn. Zij boden bewoners een uitje naar het naastgelegen Wildlands aan. Bewoners van De Paasbergen in Odoorn genoten vandaag van een optreden van een koor. Bewoners van Weidesteyn in Hoogeveen werden door de Rabobank getrakteerd op koek en cake bij de koffie en in de middag speelde draaiorgel De Parel voor Weidesteyn. Ook was er een snackkar met gratis hapjes aanwezig. De wensen van een aantal bewoners van Holtingerhof in Emmen werden onthuld en gaan binnenkort in vervulling en er was een optreden van Harald Veenstra.

Zaterdag 6 oktober is Treant te vinden op de Ouderendag van De Wolden waar workshops en demonstraties worden gegeven en verschillende koren en muzikanten optreden.

Gerelateerde locaties

Gerelateerde specialismen