Oud-patiënten Intensive Care ontmoeten elkaar bij Treant › Treant Zorggroep

Oud-patiënten Intensive Care ontmoeten elkaar bij Treant

Geplaatst op: 14 november 2017

Een opname op de Intensive Care (IC) is voor patiënten en hun naasten vaak een ingrijpende ervaring. Het kan helpen ervaringen met andere patiënten te delen. Daarom organiseerde Treant zaterdag 11 november voor hen een zogeheten contactdag. Ongeveer veertig oud-patiënten deelden hun ervaringen met elkaar en hun familieleden. Vanuit Treant werd voorlichting gegeven over hoe om te gaan met klachten na een periode op de IC. 

Bepaalde klachten kunnen na een opname op de IC nog lang aanhouden. Patiënten voelen zich nog vaak moe, zwak, verdrietig, opstandig en/of angstig. Ook slecht slapen, concentratieproblemen, zwakke spieren, slikklachten en incontinentie zijn voorbeelden van klachten die na een periode op de IC voorkomen. Samen worden die klachten ook wel het ‘Post IC Syndroom’ genoemd.

Sprekers
Vanuit Treant sprak een intensivist – een dokter die is gespecialiseerd in IC-zorg – over mogelijke klachten na een periode op de IC. Het verhaal van een patiënt illustreerde deze gevolgen en leidde bij de aanwezigen tot veel herkenning. Een psycholoog gaf tijdens de dag uitleg over het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) dat bij patiënten na een opname kan ontstaan. Een fysiotherapeut vertelde onder meer over het belang van bewegen na een opname op de IC.

Gerelateerde specialismen