Opening vernieuwd dagcentrum voor ouderen in Emmen › Treant Zorggroep

Opening vernieuwd dagcentrum voor ouderen in Emmen

Geplaatst op: 21 september 2019

Als mensen ouder worden, slaat de eenzaamheid soms hard toe. Het is dan fijn om onder de mensen te zijn en de dag samen zinvol in te vullen. Vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, werd de opening van het vernieuwde dagcentrum voor ouderen met en zonder beginnende dementie feestelijk gevierd op Treant-locatie Oostermarke in Emmen.

Met het doorprikken van een ballon met confetti opende de negentig jarige Nel de Vries samen met locatiehoofd Corrie Nauta het vernieuwde dagcentrum in Oostermarke. Mevrouw de Vries is een trouwe bezoekster van het dagcentrum en komt er al bijna negen jaar: ’het is hier nu ruimer en gezelliger. Meer licht en ramen vind ik ook wel prettig, zodat we elkaar beter kunnen zien.’ Samen koffie drinken, bewegen, koken en eten of een spelletje spelen geeft ouderen met en zonder beginnende dementie structuur aan de dag. ‘Prettig leven, daar draait het om in het dagcentrum’, spreekt Corrie Nauta tijdens de opening. De veiligheid, structuur en houvast van het dagcentrum zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Mevrouw de Vries en Corrie Nauta openen het dagcentrum
Mevrouw de Vries en Corrie Nauta openen het dagcentrum
Met een knal werd het dagcentrum geopend
Met een knal werd het dagcentrum geopend
Ouderen tijdens de opening in het dagcentrum
Ouderen tijdens de opening in het dagcentrum

Persoonlijke aandacht

In het dagcentrum komen tien tot twaalf bezoekers per dag. Door de vernieuwing van het dagcentrum is er nu plek voor maximaal zestien ouderen. ‘Persoonlijke aandacht staat voorop in het dagcentrum’, vertelt activiteitenbegeleider Christa Zwiers. ‘Iedereen kan zelf bepalen of hij/zij een dag of dagdeel wil komen en tot hoe laat zij willen blijven én wat zij willen doen.’ De keuze uit activiteiten is ruim: van handwerken, wandelen of groepsgymnastiek tot samen koken. ‘Ik heb het er erg naar mijn zin’, zegt mevrouw de Vries tevreden. ‘We zijn vaak creatief bezig en gaan wandelen om hiervoor bijvoorbeeld bloemen te verzamelen. Daar gaan we dan binnen mee aan de slag.’

Het dagcentrum is uitgerust met een gloednieuwe keuken, open haard, een grote tv en een aantal gezellige hoekjes waar ouderen even alleen kunnen zijn. Ook in het weekend kunnen ouderen terecht op de dagbesteding: ‘het is maar net waar ouderen en hun naasten behoefte aan hebben’, aldus Zwiers.

Week van dementie

De opening van het vernieuwde dagcentrum is tevens de aftrap van de week van dementie in Oostermarke. Mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers kunnen dinsdag 24 september naar een interactieve theatervoorstelling over dementie. Op donderdag 26 september is er een demonstratie van de Belevenistafel en een stamppotbuffet voor alle bewoners. Het winkeltje van Oostermarke verkoopt komende week bolchrysanten. De opbrengst is voor Alzheimer Nederland.

De Emmer Courant sprak uitgebreid met mevrouw de Vries over het dagcentrum. Lees het artikel op deze pagina

Gerelateerde locaties