Op vakantie met zorg van De Paasbergen › Treant Zorggroep

Op vakantie met zorg van De Paasbergen

Geplaatst op: 8 juli 2014

Het is zomer en dus gaan veel mensen lekker op vakantie. Maar voor mensen die zorg nodig hebben, is dat niet zo vanzelfsprekend. Want wie helpt dan bij douchen en aankleden, wie geeft de oogdruppels en hoe moet het als je extra zuurstof nodig hebt? Woonzorgcentrum De Paasbergen in Odoorn, onderdeel van Leveste Care, heeft hier iets op bedacht: de service ‘Zorg op vakantie’. Dat betekent dat toeristen in Odoorn en Klijndijk de zorg kunnen krijgen die ze thuis gewend zijn.

De Paasbergen levert de zorg aan mensen die vakantie vieren in Hotel Lubbelinkhof of Hotel De Oringer Marke in Odoorn of op camping De Fruithof in Klijndijk. Of het nu gaat om verzorging, verpleging, begeleiding of om bijvoorbeeld fysiotherapie of logopedie: De Paasbergen regelt het. Het maakt ook niet uit hoe oud of jong de vakantiegangers zijn of waar ze vandaan komen. “Wij leveren zorg in heel Odoorn en toeristen zien wij als tijdelijke bewoners”, vertelt Gerrie Hamberg, manager van De Paasbergen. “Zorg is onderdeel van ons leven, we willen het ‘gewoon’ maken. Daarom bieden wij deze service. Wij vinden dat mensen die zorg nodig hebben, gewoon op vakantie moeten kunnen gaan.”

Snel geregeld
Toeristen die gebruik willen maken van de service ‘Zorg op vakantie’, kunnen dat aangeven bij het hotel, de camping of bij de Paasbergen. De Paasbergen regelt dan een intakegesprek. Dat kan telefonisch zijn of op het moment dat de mensen in Odoorn arriveren. “Dan maken we samen afspraken”, legt Gerrie uit. “Welke zorg is nodig? Hoe vaak, wanneer en hoe laat? Vervolgens regelen we dat. Ook de partner of mantelzorger betrekken we erbij. Wat wil hij of zij graag? We kunnen overal bij helpen: bij het aantrekken van steunkousen, bij douchen en aankleden, bij het geven van injecties. Maar ook bij bijvoorbeeld zuurstofbediening of een permanente blaasspoeling. En als de caravan aangepast moet worden, doen we dat ook. Onze kracht is dat we de zorg snel kunnen regelen; we zetten het direct in gang.”

Andere gesprekken
De Paasbergen biedt niet alleen zorg; de toeristen kunnen ook meedoen aan de activiteiten van dit woonzorgcentrum. Zoals bingo, koersbal, samen zingen of kijken naar een toneelstuk. Ook kunnen ze naar de kerkdienst die De Paasbergen eens in de twee weken organiseert. “Het leuke daarvan is dat de vakantiegangers en onze bewoners met elkaar in contact komen”, vindt Gerrie. “Zo hebben de bewoners eens een heel ander gesprek en kunnen de toeristen van ‘insiders’ informatie krijgen over de omgeving.” Voor de bewoners van De Paasbergen heeft de service ‘Zorg op vakantie’ nog een voordeel: zij kunnen op hun beurt meedoen aan excursies die Hotel Lubbelinkhof, Hotel De Oringer Marke of Camping De Fruithof organiseren. “Dit zijn leuke bijkomende effecten van deze samenwerking. We worden zo meer onderdeel van het dorp.”

Weer even mens zijn
‘Zorg op vakantie’ is ook voor mantelzorgers een mooi initiatief. Zij hoeven hierdoor tijdens de  vakantie even niet of minder te zorgen. Deze ondersteuning voor mantelzorgers wil De Paasbergen graag uitbreiden. “We zijn hier nu met de gemeente over in gesprek”, vertelt Gerrie. “We denken bijvoorbeeld aan een dagopvang voor toeristen die zorg nodig hebben. En aan de mogelijkheid om ze hier ’s nachts te laten slapen. Zo kan ook de mantelzorger een of enkele dagen of nachten uitrusten.” Want dat vindt De Paasbergen het belangrijkste: dat de mensen die zorg nodig hebben en hun mantelzorgers even ontzorgd worden. Gerrie: “We willen dat de mensen weer even mens kunnen zijn, ondanks de kwaal of de zorgtaken. Dat ze gewoon op vakantie kunnen, net als ieder ander.”

Meer weten
Meer weten over ‘Zorg op vakantie’? Informeer bij de klantrelatiebeheerder van woonzorgcentrum De Paasbergen (via 0900 0591) of kijk op www.levestecare.nl.