Ook bij Treant begint schooljaar weer › Treant Zorggroep

Ook bij Treant begint schooljaar weer

Ook bij Treant begint schooljaar weer

Geplaatst op: 6 september 2017

Ruim honderd studenten van diverse zorgopleidingen starten deze week met hun stage op speciale leerafdelingen binnen Treant Zorggroep. Zij leveren 24 uur lang zorg op de drie ziekenhuislocaties of zeventien locaties voor wonen en zorg. In een of twee schooljaren worden studenten bij Treant in de praktijk opgeleid tot zorgprofessionals. 

De studenten komen van verschillende middelbare- en hogescholen in Drenthe, Groningen en Overijssel. Afhankelijk van opleiding en het leerjaar doen zij verschillende werkzaamheden tijdens hun stage. ‘Dit zijn echte werkstages’, vertelt praktijkopleider Marjan Evers. ‘Studenten draaien mee in alle diensten - ochtend, middags én avond - op speciale leerafdelingen.’

Studenten runnen afdeling 
Op afdeling Woltinge van locatie voor wonen en zorg De Horst in Emmen verlenen vijftien studenten zorg aan bewoners met dementie. ‘Het studententeam wordt ingewerkt om zelfstandig ochtend- en avonddiensten te draaien’, aldus verpleegkundige Joyce Hendriks-Idema. Voor bewoners is dit in het begin even wennen. ‘Er zijn meer en nieuwe medewerkers op de afdeling. Wij zijn ons ervan bewust dat dit kan leiden tot onrust’, vertelt Hendriks. “Door een-op-eenaandacht van studenten zijn bewoners gelukkig snel gewend. Er is nu nog meer tijd om een wandeling te maken met bewoners of samen kleine huishoudelijke taken uit te voeren zoals het schillen van de aardappelen.’ Na de inwerkperiode runnen studenten samen de afdeling. ‘Wij, de vaste medewerkers van Treant, zijn allemaal werkbegeleiders. Samen zorgen we voor optimale begeleiding en goede zorg’, aldus Hendriks. In ziekenhuislocatie Scheper in Emmen lopen studenten onder andere stage bij de specialismen Urologie en Gynaecologie. Het Refaja in Stadskanaal heeft vier leerafdelingen, waaronder de afdelingen Chirurgie en Neurologie.

Win-winsituatie
De aanwezigheid van studenten zorgt op afdeling Woltinge en op andere leerafdelingen voor (nog) meer tijd en aandacht voor de bewoners en patiënten. ‘Dit is voor iedereen een win-winsituatie. Alles wat studenten op school leren, kunnen ze in de praktijk uitvoeren bij Treant’, vertelt Evers. ‘Ze leren omgaan met verantwoordelijkheid, continuïteit van zorg, werkdruk en samenwerken. Een unieke kans voor studenten om zich goed voor te bereiden op hun toekomstige beroep’, aldus Evers.

Leerafdelingen Treant
Treant Zorggroep heeft negen leerafdelingen. Een op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen en vier op ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal. Locaties voor wonen en zorg De Paasbergen in Odoorn, De Schutse in Coevorden en De Horst in Emmen hebben samen vier leerafdelingen.