Omscholen om tekorten zorgpersoneel in regio Emmen op te lossen › Treant Zorggroep

Omscholen om tekorten zorgpersoneel in regio Emmen op te lossen

Geplaatst op: 13 februari 2019

Deze maand starten tweeëntwintig kandidaten in de regio Emmen met de opleiding tot Verzorgende IG en Medewerker Maatschappelijke Zorg. De opleiding is bedoeld om tekorten in de zorg in de regio op te vangen. Na twee jaar krijgen de leerlingen het diploma van Medewerker Maatschappelijke Zorg en het diploma van Verzorgende IG. Ook zijn zij verzekerd van een jaarcontract van minimaal 24 uren per week.

De opleiding is een initiatief van Tangenborgh en Randstad. In samenwerking met Cosis en Treant hebben zij een intensief en versneld opleidingstraject samengesteld. Ook Drenthe College is bij de samenwerking betrokken. Gedurende de opleiding doen de leerlingen veel diversiteit aan kennis en ervaring op, in zowel de ouderen- als de gehandicaptenzorg. Door de samenwerking hebben de leerlingen de mogelijkheid om te leren en werken bij verschillende zorgorganisaties.

Om in aanmerking te komen voor de opleiding is tijdens de selectieprocedure getoetst op onder andere motivatie, capaciteiten en competenties.

Tijdens het gehele traject worden de leerlingen begeleid door werkbegeleiders van Zorggroep Tangenborgh, Treant Zorggroep en Cosis, door de docenten van Drenthe College en door een opleidingsadviseur van Randstad Vakschool.

Meidina Oldenziel, Manager P&O Tangenborgh ziet dit traject met vertrouwen tegemoet. “Eerdere samenwerking met Randstad Vakschool heeft al geresulteerd in tien vaste aanstellingen bij Tangenborgh. We zijn blij dat het gelukt is Treant en Cosis enthousiast te maken voor deze manier van opleiden van zij-instromers”. Ook Lisetta Nijzing, praktijkopleider bij Tangenborgh kijkt uit naar de vruchten die de samenwerking gaat afwerpen: “Met een gezamenlijke, regionale aanpak en een goede, intensieve samenwerking willen we de arbeidsmarkt voor Zorg en Welzijn een positieve boost geven.”

Johanna Brouwer, coördinator Stagebureau/scholingen, en Henriette Timens, P&O adviseur van Treant Zorggroep zijn enthousiast over de samenwerking: “Breed opgeleid worden in zowel ouderen- als gehandicaptenzorg levert veel voordelen op. De student krijgt meer kansen op de arbeidsmarkt, kan zich oriënteren binnen verschillende organisaties en Treant is een zorgprofessional rijker die bewust kiest voor de ouderenzorg”. Hillegonda van Dijk, adviseur Praktijkleren van Cosis, sluit zich hierbij aan: “Deze samenwerking is een unieke kans om brancheoverstijgend de tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg aan te pakken”.

Opleidingsadviseur Randstad Vakschool Zorg, Sietske Wartena vindt deze samenwerking een goed voorbeeld van oplossingen op maat die nu nodig zijn. “De tekorten in de zorg zijn acuut en vragen om kwalitatieve en creatieve maatwerkoplossingen. We zijn er trots op om hier met deze partners aan te kunnen bijdragen.”