Nieuwe CT-scanner voor Ziekenhuis Bethesda › Treant Zorggroep

Nieuwe CT-scanner voor Ziekenhuis Bethesda

Geplaatst op: 10 september 2012

Ziekenhuis Bethesda heeft een nieuwe CT-scanner in gebruik genomen. De nieuwe scanner levert een scherper en gedetailleerder beeld op, wat betere en snellere diagnostiek mogelijk maakt. Een ander belangrijk voordeel is de veel lagere dosis röntgenstraling.

Een CT-scanner maakt met behulp van röntgenstraling botten, organen en andere weefsels zichtbaar. Tijdens een scan draaien een röntgenbuis en een detector rondom de patiënt. Een computer maakt vervolgens dunne dwarsdoorsneden van het onderzochte gebied. Ook het maken van driedimensionale beelden behoort tot de mogelijkheden. De radioloog krijgt door deze techniek veel informatie over de aard en toestand van bepaalde lichaamsdelen of organen.

“Deze nieuwe scanner heeft een aantal voordelen ten opzichte van de vorige scanner”, vertelt Roel Nijzing, hoofd Radiologie en Functieonderzoeken van Ziekenhuis Bethesda. “Het apparaat kan een groter gebied tegelijk in beeld brengen en heeft meer onderzoeksmogelijkheden. De scanner levert een scherper, gedetailleerder beeld op, wat betere en snellere diagnostiek mogelijk maakt. Vooral voor de oncologie is dit een grote winst; met deze nieuwe scanner kunnen we onder meer nóg nauwkeuriger de effecten van een chemokuur in kaart brengen.”

Daarnaast heeft de nieuwe CT-scanner een ander groot voordeel: de dosis röntgenstraling die tijdens het maken van een scan gebruikt wordt, is met ruim de helft gedaald. “Zo zorgen we ervoor dat de patiënt optimaal onderzocht wordt met een zo laag mogelijke stralingsdosis. Mede door de snelheid én de lagere stralingsdosis is deze nieuwe scanner veel minder belastend voor onze patiënten.”