Nieuw team lactatiekundigen van Treant helpt moeders bij borstvoeding › Treant Zorggroep

Nieuw team lactatiekundigen van Treant helpt moeders bij borstvoeding

Geplaatst op: 22 mei 2019

Borstvoeding biedt veel voordelen voor zowel moeder als kind. Daarom stimuleren de medewerkers op de Kraam- en kinderafdeling van Treant moeders om hun pasgeboren baby borstvoeding te geven. Dat borstvoeding geven een natuurlijk proces is, betekent niet dat het allemaal vanzelf gaat. Daarom heeft Treant een team van lactatiekundigen en consulenten om (aanstaande) moeders te ondersteunen met informatie, coaching en tips.

Borstvoeding is de beste voeding voor een (pasgeboren) baby. Moedermelk voedt een baby, maar beschermt de pasgeborene ook. Het bevat namelijk bestanddelen die helpen om infecties te bestrijden en ziekten te voorkomen en het draagt bij aan een normale, gezonde ontwikkeling. Ook voor de moeder is het geven van borstvoeding goed. Het draagt bij aan het hormonale evenwicht, helpt de baarmoeder te slinken en verkleint de kans op borstkanker en osteoporose.

Nieuw lactatieteam

Het nieuwe lactatieteam van Treant is een frisse groep collega’s die bestaat uit lactatiekundigen en borstvoedingscoaches. Veelal zijn het kinder- of kraamverpleegkundigen die ook gecertificeerd zijn in het adviseren over borstvoeding. ‘We zijn met een enthousiaste groep collega’s en helpen (aanstaande) moeders graag bij alles wat bij het geven van borstvoeding komt kijken’, vertelt Liesbeth Hartings, obstetrieverpleegkundige en lactatiekundige i.o bij Treant.

Niet alleen na de bevalling, maar ook voorafgaand aan de bevalling geeft het team ouders advies. Dat kan tijdens een informatieavond of tijdens een consult op de polikliniek Verloskunde op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. Zwangeren uit de regio’s Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen kunnen een afspraak maken op deze polikliniek. Vanzelfsprekend is er ook nazorg: ‘moeders kunnen telefonisch met ons overleggen en vragen stellen’, vertelt Jocelyne Kampen, kinderverpleegkundige en lactatiekundige bij Treant.

Natuurlijk kan het zo zijn dat een kraamvrouw bewust kiest voor het geven van flesvoeding. Of dat de borstvoeding niet goed loopt of niet lukt. Vanzelfsprekend is ook zij van harte welkom bij de lactatiekundigen van Treant voor advies, want advies over flesvoeding geeft het team ook.

V.l.n.r.: Petra van Lienden, Carolien Barelds, Jocelyne Kampen, Liesbeth Hartings en Mieke Holtmaat. Niet op de foto: Tineke Jonker.
V.l.n.r.: Petra van Lienden, Carolien Barelds, Jocelyne Kampen, Liesbeth Hartings en Mieke Holtmaat. Niet op de foto: Tineke Jonker.

Informatieavonden over borstvoeding

Treant organiseert acht keer per jaar een voorlichtingsavond over borstvoeding. Aanstaande moeders uit de hele regio zijn van harte welkom op deze avonden om zo meer over het geven van borstvoeding te weten te komen. Dit geldt ook voor de aanstaande vaders! Want vaders hebben net zo goed een rol bij borstvoeding. Zo leren vaders hoe ze afgekolfde melk kunnen bewaren en opwarmen, als zij een voeding overnemen van hun partner. Er zijn geen kosten verbonden aan de informatieavonden of de adviezen die tijdens (telefonische) spreekuren worden gegeven op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. Alle zwangeren uit de hele regio kunnen terecht op ons (telefonische) spreekuur. Onze lactatiekundigen zijn op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 uur op telefoonnummer 0591-691903 te bereiken. Op www.treant.nl/voorlichtingsavond vinden geïnteresseerden meer informatie over de borstvoedingsavonden bij Treant.

Gerelateerde specialismen