MRSA-besmettingen onderzocht (update 6) › Treant Zorggroep

MRSA-besmettingen onderzocht (update 6)

Geplaatst op: 11 mei 2017

Uit onderzoeken naar aanleiding van recente MRSA-besmettingen in ziekenhuislocatie Scheper, onderdeel van Treant Zorggroep, zijn opnieuw MRSA-positieve gevallen geconstateerd. Het gaat om drie patiënten en één medewerker. In totaal is nu bij twaalf patiënten en vier Treant-medewerkers vastgesteld dat zij de MRSA-bacterie bij zich dragen.

De drie ‘nieuwe’ patiënten waren opgenomen op dezelfde afdeling in ziekenhuislocatie Scheper waar eerder MRSA is aangetroffen. Zij verblijven inmiddels niet langer in het ziekenhuis. Om verdere verspreiding te voorkomen zijn zij wel meegenomen in het contactonderzoek. De medewerker is werkzaam op de afdeling waar eerder MRSA werd aangetroffen en verleent voorlopig geen zorg. 

Maatregelen
De MRSA-stam waar we mee te maken hebben is makkelijk overdraagbaar. Dat verklaart het relatief grote aantal besmettingen. Daarom zetten we alles op alles om verdere verspreiding tegen te gaan. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat er extra controles plaatsvinden naar de schoonmaak en dat medewerkers extra alert zijn op goede persoonlijke hygiëne. Daarnaast gaat het onderzoek naar de MRSA door. Dit heeft geen extra invloed op de bedrijfsvoering van het ziekenhuis: afdelingen blijven gewoon open (met uitzondering van de eerder al gesloten afdeling Oost 1) en poliklinieken en operatiekamers zijn als gewoon in bedrijf.   

MRSA
De aangetroffen bacterie is de MRSA-bacterie, ook wel ziekenhuisbacterie genoemd. Deze bacterie is ongevaarlijk voor gezonde mensen. Die kunnen de bacterie bij zich hebben zonder daar last van te hebben. Een infectie die door de bacterie veroorzaakt wordt, is moeilijker te behandelen omdat deze ongevoelig is voor de meest gebruikelijke antibiotica. In Nederland is daarom afgesproken de aanwezigheid van MRSA in ziekenhuizen te bestrijden om te voorkomen dat de behandeling van MRSA-infecties niet goed meer mogelijk is.

MRSA-besmettingen onderzocht (update 5)
MRSA-besmettingen onderzocht (update 4)
MRSA in het Scheper. Wat nu? (update 3 en antwoord op veelgestelde vragen)
MRSA-besmettingen Scheper onderzocht (update 2)
MRSA-besmettingen Scheper onderzocht

Lees ook onze patiëntenfolder over MRSA.