MRI pacemaker- en ICD-patiënten óók in Bethesda › Treant Zorggroep

MRI pacemaker- en ICD-patiënten óók in Bethesda

Geplaatst op: 2 februari 2017

Hoogeveense patiënten van Treant Zorggroep met een pacemaker of ICD hoeven voor een MRI niet langer te reizen naar de ziekenhuislocaties Scheper in Emmen of Refaja in Stadskanaal. Treant trof maatregelen in ziekenhuislocatie Bethesda waardoor deze bijzondere patiëntengroep - die bestaat uit ruim 600 patienten - sinds januari 2017 dichtbij huis terecht kan. 

Tijdens een MRI onderzoek worden met behulp van een sterk magnetisch veld beelden van het lichaam gemaakt. De radioloog kan op die manier de toestand en de werking van onderzochte organen, botten en spieren bekijken. Juist dit magnetisch veld zorgt er voor dat een MRI voor patiënten met een pacemaker of ICD, extra risico met zich mee brengt. De werking van deze apparaten kan door het magnetisch veld namelijk verstoord worden. Een MRI wordt bij deze patiëntengroep dan ook alleen verricht als er geen andere diagnostische mogelijkheden zijn.

Treant trof daarom onlangs in ziekenhuislocatie Bethesda maatregelen om de patiëntveiligheid te waarborgen. Zo wordt de hartslag van de patiënt continu bewaakt. Ook werden aanpassingen gedaan in de instellingen van de MRI-apparatuur. Dankzij deze maatregelen kunnen patiënten met een pacemaker of ICD ook in Bethesda veilig een MRI ondergaan, net als in Scheper en Refaja. Reizen naar een andere locatie is niet meer nodig. In uitzonderlijke gevallen is de pacemaker of ICD ongeschikt voor een MRI, de radioloog en cardioloog doen daarom voorafgaand aan het onderzoek een screening.

MRI
Een MRI biedt specialisten de mogelijkheid om een goed beeld te krijgen van de toestand en de werking van organen of lichaamsdelen. Er worden geen röntgenstralen gebruikt. Het onderzoek is pijnloos en levert vaak meer informatie op dan een röntgenfoto of een echo. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier tot een uur, afhankelijk van hoe uitgebreid het onderzoek is. Via een microfoon en luidsprekers staat de laborant die de scan maakt continu in contact met de patiënt. Na de scan worden de beelden beoordeeld door een radioloog. Jaarlijks maakt Treant Zorggroep ruim 13.000 MRI’s.

Gerelateerde specialismen