Meer comfort voor patiënten met nieuwe niersteenvergruizer Treant › Treant Zorggroep

Meer comfort voor patiënten met nieuwe niersteenvergruizer Treant

Geplaatst op: 20 juli 2015

Meer comfort voor de patiënt, een hoger slagingspercentage en een gerichtere behandeling. Dat zijn de voordelen van de nieuwe niersteenvergruizer die de urologen van Treant Zorggroep onlangs in ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal in gebruik namen.

Een niersteenvergruizer is een apparaat dat met schokgolven energie opwekt. Door die energie te concentreren op de plek van de steen wordt deze vergruisd tot hele kleine deeltjes, ook wel bekend als gruis. Dit gruis kan de patiënt vervolgens uitplassen. Maud Jongen, uroloog bij Treant Zorggroep, merkt dat patiënten de nieuwe vergruizer als prettig ervaren: ‘Patiënten worden nu vaker behandeld terwijl ze op hun rug liggen. Eerder kon dit alleen op de buik, wat voor veel mensen toch minder comfortabel was. De kop van deze vergruizer kunnen we bovendien in meerdere posities instellen. Hierdoor kunnen we alle soorten stenen goed vergruizen. Ook krijgen we daarmee een beter beeld van de steen wat weer bijdraagt aan het effect van de behandeling. Zo kunnen we de behandeling nog vaker succesvol uitvoeren.’ Ook patiënten van ziekenhuislocaties Bethesda in Hoogeveen en Scheper in Emmen kunnen in Stadskanaal terecht voor een behandeling.

Een belangrijke functie van de nieren is het verwijderen van afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden met het plassen afgevoerd. Als de afvalstoffen niet helemaal oplossen in de urine, dan kunnen er in het nierbekken kristallen of steentjes ontstaan; ook wel bekend als nierstenen. En die kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Nierstenen komen vaak voor. Mannen zijn er gevoeliger voor dan vrouwen. Kleine niersteentjes plast men vaak uit, maar soms blijft een steentje in de urinewegen steken. En dat kan veel pijn tot gevolg hebben. Wanneer behandeling met bijvoorbeeld medicijnen niet helpt, wordt er vaak overgegaan tot het verwijderen van de stenen met de vergruizer.