Maken van fundusfoto’s op alle ziekenhuislocaties Treant mogelijk › Treant Zorggroep

Maken van fundusfoto’s op alle ziekenhuislocaties Treant mogelijk

Geplaatst op: 22 mei 2017

Patiënten met suikerziekte hebben een verhoogde kans op aantasting van de kleine bloedvaatjes in het oog. Om deze afwijkingen tijdig te ontdekken moet iedere twee jaar het netvlies van de ogen bekeken worden. Dit gebeurt door middel van fundusfotografie, waarbij er een foto wordt gemaakt van het netvlies. De oogarts kan deze foto’s bekijken en aan de huisarts of internist doorgeven of er afwijkingen zijn die verder onderzocht moeten worden. 

Op ziekenhuislocatie Bethesda worden de fundusfoto’s gemaakt in het Diabetes Centrum, door het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL). Het onderzoek is onderdeel van de ‘one-stop-shop’ waarbij bloedafname en fundusfoto in één bezoek gecombineerd worden. Zo gaat het ook op ziekenhuislocatie Scheper waar de fundusfoto’s gemaakt worden op de polikliniek Bloedafname van het KCL. Op ziekenhuislocatie Refaja worden de fundusfoto’s op de polikliniek Oogheelkunde gemaakt. Alle fundusfoto’s worden zoals altijd onder verantwoordelijkheid van de oogartsen van Treant beoordeeld.

In heel Nederland is een tekort aan oogartsen. Dit komt niet alleen omdat er meer mensen ouder worden, maar ook omdat er nieuwe behandelmogelijkheden ontwikkeld zijn. We doen er alles aan extra oogartsen te werven. Omdat we voor heel Treant te weinig oogartsen hebben, is er voorlopig voor gekozen te zorgen dat de artsen zoveel mogelijk patiënten kunnen zien en behandelen. Dat betekent dat wij de keuze hebben gemaakt om de specialist en het bijbehorende team zo min mogelijk te laten reizen.