Maatschappelijk werk Zorgpalet: voor balans en grip op het leven › Treant Zorggroep

Maatschappelijk werk Zorgpalet: voor balans en grip op het leven

Geplaatst op: 15 april 2014

Een behandeling of opname in een advies- en behandelcentrum of woonzorgcentrum is een ingrijpende gebeurtenis. In de eerste plaats voor de persoon zelf, maar ook voor zijn of haar naasten. Want hoe moet je verder nu alles anders is? Hoe ga je om met je dementerende partner? Wat doe je met de rouw- en verliesgevoelens die erbij komen kijken? Het zijn slechts enkele van de vragen die mensen in zo’n geval kunnen hebben. Binnen Zorgpalet staat daarom de maatschappelijk werker klaar. Om samen te werken aan een nieuwe balans.   

De maatschappelijk werker biedt onder andere begeleiding bij psychosociale problemen. “Dat betekent dat ik een cliënt of zijn/haar naaste help om weer grip te krijgen op het leven”, legt maatschappelijk werker Henny Schottert uit. “Samen kijken we dan vooral naar de mogelijkheden, naar wat wél kan. Wat is er nodig om goed te kunnen omgaan met de nieuwe situatie? Naast individuele gesprekken, organiseer ik regelmatig groepsgesprekken of breng ik lotgenoten met elkaar in contact. Zo kunnen mensen ervaringen met elkaar delen en elkaar kracht geven. Bij de behandeling betrek ik overigens ook altijd het sociaal netwerk van de persoon: wat kunnen de partner, kinderen of andere naasten betekenen?”

Praktische hulp
De maatschappelijk werker kan ook helpen bij praktische zaken, zoals financiën, en advies geven over notariële volmacht, bewindvoering en mentorschap. “Vooral mensen die geen sociaal netwerk hebben, kunnen hierin vastlopen”, aldus Henny. “Zo kwam hier bijvoorbeeld een meneer wonen die geen contact meer had met zijn familie. Zijn flat moest worden opgeruimd en opgezegd, en hij had nieuwe spullen nodig voor zijn kamer. Daar heb ik hem toen bij geholpen. Samen hebben we ook een mentor voor hem geregeld; iemand die beslissingen neemt als dat nodig is.”

Veel steun
Mevrouw Brands sprak vorig jaar een aantal keren met de maatschappelijk werker. De echtgenoot van mevrouw Brands bezocht de dagbehandeling, maar ging lichamelijk steeds verder achteruit. Uiteindelijk is hij opgenomen in Advies- en Behandelcentrum Weidesteyn, onderdeel van Zorgpalet. Mevrouw Brands vond het ontzettend moeilijk om die beslissing te nemen. “Ik was besluiteloos en oververmoeid”, vertelt ze. “Toen ben ik met Henny gaan praten. We spraken bijvoorbeeld over wat ik aankon en wat ik niet aankon. Dat heeft me heel erg geholpen, ik heb er veel steun aan gehad. Mijn man had zorg en aandacht nodig, maar ik ook. Zo kon ik stapje voor stapje passende beslissingen nemen.”