Logopedisten Zorgpalet helpen bij communicatie- en slikproblemen › Treant Zorggroep

Logopedisten Zorgpalet helpen bij communicatie- en slikproblemen

Geplaatst op: 7 november 2014

Moeite met spreken, woorden niet meer kunnen vinden, problemen met slikken: het zijn klachten die soms ontstaan na een beroerte. Maar ook mensen met dementie, MS, ALS of Parkinson kunnen hier last van hebben. De logopedisten van Zorgpalet staan in zo’n geval klaar. Zij zorgen ervoor dat deze mensen hun leven weer zo goed mogelijk kunnen oppakken.

Als je niet goed meer kunt communiceren of op woorden kunt komen, is het lastig om mondeling of schriftelijk aan te geven hoe je je voelt of om te vertellen wat je hebt gedaan. En ook als eten of drinken moeilijk gaat, valt een sociaal deel van je leven weg. Mensen vinden dit vaak een grote beperking. “Wij proberen cliënten daarom te helpen om weer net zo te leven als voorheen”, vertelt Marije van der Staaij, logopedist bij Zorgpalet. “En als dat niet gaat, leren we ze omgaan met de beperkingen. Hoe kun je op een andere manier toch communiceren met je partner of een mailtje schrijven aan je kleinkinderen? De wensen van de cliënten staan daarbij centraal: wat willen ze zelf graag weer kunnen?”

Heel streberig
Niet alleen bewoners van Zorgpalet kunnen bij de logopedisten terecht, ook mensen van daarbuiten, via een verwijzing van een arts. Doordat de logopedisten van Zorgpalet wetenschappelijk zijn opgeleid, kunnen ze goed de oorzaak van het probleem analyseren en speciale behandelingen ontwikkelen. Marije: “We zoeken altijd uit wat voor de cliënt het beste is. Daar zijn we heel streberig in! Geen enkele cliënt is hetzelfde en stoornissen zijn altijd anders.” Voor de behandeling gebruiken de logopedisten onder andere foto’s, computerprogramma’s of een iPad. Ook klanken maken en oefeningen voor de spieren in de mond horen er soms bij. “Dat is voor de mensen vaak even wennen”, lacht Marije. “Maar we helpen ze altijd over de gêne heen, hoor.”

Meedoen in de maatschappij
De logopedisten van Zorgpalet werken veel samen met de andere behandelaars binnen de organisatie. Een voordeel, vindt Marije: “We ondersteunen elkaar. Samen zorgen we ervoor dat de cliënten weer zo goed mogelijk kunnen meedoen in de maatschappij.” Dat logopedie helpt, ondervond ook de heer De Jongh. Na een beroerte had hij moeite met spreken en hing een deel van zijn gezicht scheef. “Ik was daardoor terughoudend met gesprekken”, vertelt hij. “Dat was moeilijk, want ik ben gewend om veel te praten! Dankzij de spieroefeningen die ik van Marije kreeg, is mijn gezicht ‘rechter’ geworden. En door de stemoefeningen kan ik beter praten. Nu ga ik weer gemakkelijker gesprekken aan. Ik juich logopedie echt toe.”

Gerelateerde specialismen