Locaties Hoogeveen en Stadskanaal nemen verloskunde en kindergeneeskunde tijdelijk over › Treant Zorggroep

Locaties Hoogeveen en Stadskanaal nemen verloskunde en kindergeneeskunde tijdelijk over

Geplaatst op: 5 december 2017

De klinische afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde op locatie Scheper in Emmen gaan vanaf maandag 11 december tijdelijk dicht. Deze zorg wordt overgenomen door ziekenhuislocaties Bethesda (Hoogeveen) en Refaja (Stadskanaal). Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan wordt deze zorg door andere ziekenhuizen in onze regio verleend.

We doen er alles aan de poliklinische zorg voor jonge patiënten en hun ouders op locatie Scheper te handhaven. Er wordt de komende dagen hard gewerkt om dat mogelijk te maken. Voor het einde van de week kunnen we duidelijk maken wat een en ander betekent voor de reeds geplande polibezoeken.

Op locatie Scheper heeft Treant al langer te maken met een tekort aan kinderartsen. Deze situatie wordt nu – door overmacht - in Emmen dusdanig nijpend dat we geen veilige en kwalitatief goede zorg kunnen garanderen. Treant zet alles op alles om de verloskundige zorg en klinische kindergeneeskunde in Emmen zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen. Zo wordt door heel Nederland gezocht naar waarnemende en nieuwe kinderartsen.

Vragen en antwoorden

Hoe is het tekort ontstaan?
Op locatie Scheper hebben we al langer te maken met een tekort aan kinderartsen. Tot nu toe konden we deze zorg in de lucht houden met hulp van waarnemers. Recent vond een waarnemer elders een vaste baan en ging een kinderarts met (uitgesteld) pensioen. Hiermee is de formatie zo onder druk komen te staan, dat de resterende kinderartsen hun werkzaamheden niet meer kunnen uitvoeren.

Kunnen nog wel thuisbevallingen in de regio Emmen plaatsvinden?
Wij willen er alles aan doen om thuisbevallingen in de regio Emmen mogelijk te blijven maken. Daarvoor zijn we afhankelijk van verloskundigen. Daarom gaan we nog deze week met hen in overleg hierover.

Wat doet Treant er aan om deze periode zo kort mogelijk te houden?
Uiteraard doen we er alles aan om nieuwe kinderartsen voor Emmen te vinden. We zoeken door heel Nederland naar waarnemers en artsen die bij Treant kunnen komen werken. We bellen andere ziekenhuizen door het hele land en trekken wat betreft werving van dokters alles uit de kast. Dit kan echter nu niet voorkomen dat we dit moeilijke besluit hebben moeten nemen. Als gezegd, we doen alles wat we kunnen om deze situatie zo kort mogelijk te laten duren. Ondertussen wordt hard gewerkt in Hoogeveen en Stadskanaal om de zorg voor onze patiënten uit omgeving Emmen op te vangen.

Hoe lang gaat dit duren?
Zo kort mogelijk wat ons betreft. Ook in Emmen hebben onze patiënten recht op goede verloskunde en kindergeneeskundige zorg. Tegelijk kunnen we niet voorspellen hoe lang het zal duren. We zijn afhankelijk van dokters die op dit moment niet inzetbaar zijn.

Waarom geen kinderartsen uit Stadskanaal of Hoogeveen naar Emmen halen?
Daar is onvoldoende formatie beschikbaar om bij te springen in Emmen. Die twee afdelingen draaien goed. Het zou erg onverstandig zijn het artsentekort in Emmen op te lossen en dan te moeten constateren dat er in Bethesda of Refaja een probleem ontstaat.

Gerelateerde specialismen