Live meekijken tijdens orthopedische ingrepen in Bethesda › Treant Zorggroep

Live meekijken tijdens orthopedische ingrepen in Bethesda

Geplaatst op: 30 januari 2015

Meer dan 150 fysiotherapeuten, huisartsen en sportartsen maakten donderdagavond in ziekenhuislocatie Bethesda, onderdeel van Treant Zorggroep, live twee orthopedische operaties mee. De orthopedisch chirurgen van de afdeling Orthopedie van Bethesda demonstreerden deze avond twee nieuwe operatietechnieken.

Via een videoverbinding konden de bezoekers live meekijken in de operatiekamer; bij de plaatsing van een totale knieprothese en bij het plaatsen van een voorste kruisband. De afdeling Orthopedie van ziekenhuislocatie Bethesda heeft met deze twee nieuwe technieken inmiddels ruime ervaring. Het was dan ook met enige trots dat de orthopedisch chirurgen de aanwezigen een kijkje gaven op de werkvloer.

Volgens Pim Idema, orthopedisch chirurg bij Bethesda, was de avond succesvol: ‘Met drie volle zalen, vele enthousiaste reacties en niet te vergeten twee geslaagde operaties kijken we terug op een zeer succesvolle avond. Waarbij we eerstelijnsprofessionals twee nieuwe operatietechnieken en een kijkje in onze keuken hebben kunnen laten zien.’ 

Tijdens de operatie was er volop ruimte om vanuit de zaal vragen te stellen aan de specialisten in de operatiekamer. Van die mogelijkheid werd veelvuldig gebruik gemaakt. De operaties boden dan ook inzicht op de zorg rondom patiënten die eerste- en tweedelijnszorgverleners vaak gezamenlijk behandelen. Patiënten krijgen te maken met orthopedie als men klachten heeft op het gebied van het bewegingsapparaat. Veel voorkomende aandoeningen zijn slijtage van de heup en de knie, gewrichtsontstekingen, gescheurde pezen en banden, botbreuken en rugklachten. Tijdens de pauze was er aandacht voor de veiligheidsprocedures op de operatiekamers.