Leveste Care brengt senioren in beweging › Treant Zorggroep

Leveste Care brengt senioren in beweging

Geplaatst op: 10 juni 2014

Dansen, krachtoefeningen doen, fietsen op een hometrainer. Voor oudere mensen is het soms een drempel om hiervoor naar de sportschool te gaan. Vooral als ze lichamelijke klachten hebben. Leveste Care heeft hier iets op bedacht: beweeglessen voor senioren. Alle 60-plussers die graag meer willen bewegen of voor wie bewegen een probleem is, kunnen hieraan meedoen.  

De lessen, met de naam ‘Senioren in beweging’, zijn voor ouderen in de omgeving en voor cliënten van de woonzorgcentra van Leveste Care. Het maakt niet uit of ze willen bewegen om fitter te worden of om sociale contacten op te doen: iedereen is welkom en iedereen krijgt een eigen sportschema. “Als iemand zich bij ons aanmeldt, nemen we eerst alle medische gegevens door”, vertelt assistent-fysiotherapeut Jeroen van der Weide. “Daarna maken we een sportschema. Mensen met hartklachten geven we bijvoorbeeld meer oefeningen voor de conditie. En mensen met heupproblemen oefeningen voor beweeglijkheid en kracht. Ze kunnen allemaal op hun eigen niveau meedoen en krijgen begeleiding van een professionele instructeur.”

Steeds vertrouwder
Op dit moment worden de lessen in woonzorgcentrum De Horst en in woonzorgcentrum Oostermarke (beide in Emmen) gegeven. Elke les begint met een warming-up op muziek. “Daarna gaan de deelnemers aan de slag op fitnessapparaten, revalidatieapparaten of met gewichtjes, ballen of pionnen”, aldus Jeroen. “De instructeurs lopen rond en helpen. Na een tijdje worden de mensen meestal steeds vertrouwder met hun eigen schema.” Naast de individuele oefeningen, organiseren de instructeurs ook groepslessen. “Soms gaan we met z’n allen dansen”, geeft Jeroen als voorbeeld. “Ook dat kunnen de deelnemers op hun eigen niveau doen. En als het mooi weer is, trainen we lekker buiten.”

Niets hoeft, alles mag
In Oostermarke kunnen de deelnemers bij mooi weer bewegen op apparaten in de speciale beweegtuin. “Die afwisseling maakt het zo leuk”, vindt Christa Zwiers, beweegcoach in Oostermarke. “En we hebben zo veel plezier. De brillen vliegen soms van de hoofden af, zo’n lol hebben we! Dat vinden we ook het belangrijkst. Niets hoeft en alles mag.” Een van deelnemers aan ‘Senioren in beweging’ is Willem Weinands (86 jaar). Ook hij ervaart het plezier. “Ik verheug me op de lessen”, vertelt hij. “Ik voel me er heel goed bij. Als ik eens een les oversla, heb ik er daarna echt weer behoefte aan. Het leukst vind ik de oefeningen waarbij ik mijn spieren flink moet gebruiken. Ik merk heel duidelijk dat ik fitter word. Dat bleek laatst ook uit een test. Ik heb de resultaten daarvan zelfs aan mijn kinderen laten zien, ik was er erg trots op!”

Veel herkenning
De instructeurs houden de deelnemers goed in de gaten. Als ze merken dat iemand veel last heeft van bepaalde klachten, schakelen ze een collega in. “Bij Leveste Care hebben we alle behandelaars in huis”, legt Jeroen uit. “Als we denken dat iemand fysiotherapie, ergotherapie of logopedie nodig heeft, kunnen we dat snel regelen. De lijnen zijn heel kort.” Dat de deelnemers allemaal senior zijn en soms lichamelijke ongemakken hebben, zorgt voor veel herkenning in de groep. “Ze merken dat ze zich niet hoeven te schamen als ze samen sporten. Ze leven met elkaar mee en vinden de lessen vooral leuk en gezellig. Ik zie ze genieten!”

Waar en wanneer?
In De Horst wordt ‘Senioren in beweging’ iedere maandag en donderdag van 16.00 tot 17.00 uur gegeven. In Oostermarke zijn de lessen op woensdag van 9.45 tot 10.30 uur en van 10.45 tot 11.30 uur. De eerste les mag u gratis meedoen. Daarna betaalt u € 15 per maand voor één les in de week of € 26 per maand voor twee lessen in de week. U kunt ook een strippenkaart kopen voor € 35. Hiermee kunt u tien lessen volgen wanneer het u uitkomt. Wilt u meer weten of wilt u zich aanmelden? Bel dan naar (0591) 228 073.