Leerafdeling Treant-locatie De Schutse speeddatend van start › Treant Zorggroep

Leerafdeling Treant-locatie De Schutse speeddatend van start

Geplaatst op: 15 februari 2017

Met een heuse speeddate tussen werkbegeleiders van woonwijkcentrum De Schutse in Coevorden en studenten van het Alfa-college werd deze week het startsein gegeven van een nieuwe leerafdeling. De leerafdeling is een initiatief van de Schutse, onderdeel van Treant Zorggroep, en het Alfa-college. Hier lopen dertien studenten van diverse mbo-opleidingen in de zorg stage. In één schooljaar worden zij opgeleid tot zorgprofessional.

De stages vinden plaats op een afdeling voor kleinschalig wonen. De bewoners hebben veelal psychogeriatrische zorg nodig. Ook wonen er cliënten met somatische en psychiatrische zorgproblemen. De studenten vormen samen een vast team in de huiskamer van de afdeling. ‘Hier krijgen ze de mogelijkheid om in reële werkomstandigheden te ervaren hoe het er in de praktijk aan toegaat. Ze leren omgaan met verantwoordelijkheid, continuïteit van zorg, werkdruk en samenwerken’,  vertelt praktijkopleider Marjan Evers. De studenten worden begeleid door medewerkers van de afdeling, de zogenaamde werkbegeleiders, en door docenten van het Alfa-college.

Aandacht voor de bewoner
Wilma Wolbers, werkbegeleider in De Schutse, is blij met de nieuwe leerafdeling: ‘Op deze manier leiden we in huis nieuwe mensen op voor de zorg. Het is mooi dat zij gelijk de praktijk kunnen ervaren. De aanwezigheid van studenten in De Schutse zorgt er bovendien voor dat er meer tijd en aandacht is voor de bewoners. Zo hebben we meer ruimte voor persoonlijke aandacht, maar ook voor huishoudelijke taken. Bijvoorbeeld gezellig samen de aardappelen schillen of er even uit voor een wandeling.’

Alle voorkomende taken
Na een inwerkperiode van zes weken gaan de studenten alle voorkomende taken doen, die de verzorgende ook doet. Zoals familiegesprekken, artsenvisite, bijstellen van de zorgleefplannen en dagbesteding uitvoeren van de bewoners. De medewerkers van De Schutse houden de eindverantwoordelijkheid.

Speeddate
De leerafdeling werd maandag 13 februari officieel gemaakt met het ondertekenen van een werkdocument. Voorafgaand aan de ondertekening maakten de studenten en werkbegeleiders kennis tijdens een speeddate.

Gerelateerde locaties