Knuffels Refaja naar vluchtelingenkamp Irak › Treant Zorggroep

Knuffels Refaja naar vluchtelingenkamp Irak

Geplaatst op: 6 februari 2019

De ruim 12.000 knuffels die actiegroep Red ons Refaja heeft ingezameld om aandacht te vragen voor het behoud van de afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde zijn naar naar de vluchtelingenkampen Alwand 1 en Alwand 2 in Irak gegaan. Een ander deel van de knuffels is verspreid onder de verschillende afdelingen van de drie ziekenhuislocaties van Treant. In januari zijn de duizenden knuffels uitgedeeld aan de kinderen in de vluchtelingenkampen.

Vorig zomer kreeg Treant van de actiegroep Red ons Refaja 12.297 knuffels. De knuffels waren samen met het commerciële radiostation Simone FM ingezameld. Initiatiefnemer Henri Veldpaus van Red ons Refaja: 'We waren toen overdonderd door de vele knuffels die we kregen. Achter iedere knuffel zit wel een verhaal. Het is ons niet gelukt om met de actie de afdelingen open te houden, maar Treant heeft ons verzekerd dat ze een goede bestemming voor de knuffels zouden zoeken.'

Vluchtelingen

Treant heeft medewerkers opgeroepen om mee te denken over een bestemming. Daar zijn veel reacties op gekomen. Marco Dam, lid van de raad van bestuur van Treant: ’Medewerkers gaven aan dat een aantal afdelingen waar kinderen gezien worden, zoals de priklocaties en de spoedeisende hulp dolgraag knuffels wilden hebben. Ook een vluchtelingenkamp is als bestemming vaak genoemd. Daarom hebben we contact opgenomen met Pax-Kinderhulp. Deze organisatie komt op voor kinderen in o.a. vluchtelingenkampen’, aldus Dam.

Troost

Khalil Ridha van Pax Kinderhulp is blij met de knuffels: ’Wij proberen kinderen in deze kampen, maar ook kinderen in de hele omgeving, zoals straatkinderen of kinderen in tehuizen te helpen. Een knuffel kan veel betekenen en kan naast alle andere hulpgoederen die we meenemen, toch een beetje troost geven.'

De overdracht van de knuffels was op woensdag 31 oktober bij ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal. In januari zijn de kinderen verblijd met de knuffels.

Vergeten kampen

De kampen Alwand 1 en Alwand 2 liggen dichtbij de stad Khanaqin, in het noordoosten van Irak. Het is een conflictgebied waar in de hoogtijdagen van de islamitische groepering ISIS de Koerden het gebied bezetten en nu de federale regering de macht heeft. Volgens Pax Kinderhulp behoren de kampen in dit gebied tot de vergeten kampen. Andere hulporganisaties komen hier niet of nauwelijks waardoor alleen de hoognodige voorzieningen zoals tenten en drinkwater aanwezig is.