Jongerenlotgenotengroep NAH Emmen wint Rabobank-verkiezing › Treant Zorggroep

Jongerenlotgenotengroep NAH Emmen wint Rabobank-verkiezing

Geplaatst op: 9 juli 2015

De jongerenlotgenotengroep Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in Emmen heeft de eerste prijs in de wacht gesleept met de online verkiezing van Rabobank Emmen-Coevorden in de categorie zorg. De lotgenotengroep kreeg tijdens de feestelijke prijsuitreiking woensdagavond 8 juli in het Rabo Meeting Point bij FC Emmen een cheque uitgereikt ter waarde van € 1.250,-. Met het gewonnen bedrag wordt in het najaar van 2016 een speciale ‘kids day’ georganiseerd voor kinderen en jongeren die een vader of moeder met niet-aangeboren hersenletsel hebben. Treant Zorggroep is mede-initiatiefnemer van de lotgenotengroep.
Jenette Mooibroek van Hersenletsel.nl (l) en Lida Meems-Sijbom (r) namen de cheque in ontvangst.
Jenette Mooibroek van Hersenletsel.nl (l) en Lida Meems-Sijbom (r) namen de cheque in ontvangst.

Voor iemand die hersenletsel oploopt, verandert het leven van het ene op het andere moment. Het heeft ingrijpende gevolgen voor de persoon zelf, het gezin en de naasten. Ook voor kinderen van wie een ouder te maken heeft met niet-aangeboren hersenletsel, is de impact enorm. In Emmen is daarom voor deze jongeren een lotgenotengroep gestart om ze te steunen en hiermee om te leren gaan. In Assen, Stadskanaal en Meppel was er al een jongerengroep. Lida Meems-Sijbom, CVA-ketencoördinator Zuidoost-Drenthe en werkzaam als verpleegkundig specialist CVA-nazorg in ziekenhuislocatie Scheper in Emmen, onderdeel van Treant Zorggroep, heeft het initiatief genomen voor een groep in Emmen. Lida vertelt: ‘We zijn in januari met één groep gestart. Er was al snel zoveel animo dat we de groep hebben opgesplitst in een partnergroep en een patiëntengroep.’ Volgend jaar wil de lotgenotengroep een speciale dag voor kinderen tot 21 jaar organiseren. ‘Deze dag moet in het teken staan van lotgenotencontact, dieper ingaan op wat het betekent om een ouder met NAH te hebben, maar moet zeker ook ontspannend zijn met bijvoorbeeld sport en spel. Met de geldprijs op zak, kunnen we er absoluut een mooie dag van maken.’

Pro deo
Naast het Scheper zijn ook Treant-ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen, Icare Emmen en Hoogeveen, MEE, Noorderbrug, patiëntenvereniging Hersenletsel.nl en Wibbens Arbeidsdeskundig Advies bij de lotgenotengroep betrokken. Medewerkers van deze organisaties zijn pro deo aanwezig bij de bijeenkomsten en ook de locatie hiervoor wordt kosteloos beschikbaar gesteld.

Verkiezing
Rabobank Emmen-Coevorden organiseerde de verkiezing ‘Steuntje in de rug’. In de vier categorieën maatschappij, cultuur, sport en zorg werden prijzen verdeeld. Klanten en leden van de bank konden stemmen op het project, vereniging of stichting van hun voorkeur.