Treant viert Nationale Ouderendag en dierendag › Treant Zorggroep

Treant viert Nationale Ouderendag en dierendag

Geplaatst op: 4 oktober 2019

Iedereen verdient het om af en toe verwend te worden: oud, jong en dier! Op en rondom Nationale Ouderendag & dierendag, pakt Treant daarom flink uit: van informatiemarkt, demonstratie van een robotpoes, het maken van hondenkoekjes, knuffelen met een pony tot het vervullen van wensen. Het kon deze week allemaal. Onze activiteiten op een rijtje:

Robotpoes zorgt voor glimlach in ziekenhuis (Scheper in Emmen)

Robots in de ouderenzorg worden steeds normaler. Ze worden niet alleen ingezet als praktische hulp, maar bieden ook troost. Op de afdeling Geriatrie maakten zes oudere patiënten gisteren kennis met een interactieve robotpoes. Als de poes op tafel wordt gezet in de huiskamer begint een van de patiënten spontaan te klappen: ‘ik heb er ook zo een thuis’, roept ze enthousiast. De robotpoes kan onrust wegnemen en ouderen met en zonder dementie veel plezier geven als ze van dieren houden.Een van de ouderen praat non stop tegen de poes en aait haar voorzichtig: ‘hallo lieverd, wat ben jij mooi en zacht.’  Ze verliest de robotpoes geen seconde uit het oog.  De poes miauwt, geeft pootjes, spint, knippert met haar ogen en gaat op haar buik liggen als je haar aait. ‘Het is ècht net echt zegt’, een van de patiënten lachend.

Informatiemarkt gezond ouder worden (Scheper in Emmen)

Ruim 150 bezoekers namen gisteren een kijkje op de informatiemarkt gezond ouder worden op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. Ze bezochten de markt voor advies over slikproblemen, gezonde voeding, deden mee aan de valtraining, testte hun evenwicht en ervaarden hoe het is om oud te zijn door een ouderdomspak aan te trekken.

‘Op een slecht pad lopen is al lastig als je iets ouder bent, maar met een wazigheidsbril én ouderdomspak aan is het gewoon niet te doen’, vertelt een bezoeker die het ‘Belgisch trottoir’ uitprobeerde. Het ouderdomspak was populair onder bezoekers en medewerkers: er ontstond een heuse wachtrij en zelfs ouderen wilden ervaren hoe het is om zich nog ouder te voelen!

10 dagen bedrust staat gelijk aan het inleveren van 15 jaar aan conditie. ‘Is dat echt waar?’ vroeg een bezoekster. ‘Wat een eyeopener’, zegt ze na uitleg van een fysiotherapeut.  

De glaasjes met ranja en verdikkingsmiddel van de logopedisten moesten geregeld bijgevuld worden: ‘veel bezoekers zijn toch nieuwsgierig en willen graag proeven’, zegt een logopedist. ‘Anderen vragen juist advies over hun eigen situatie bijvoorbeeld welke vitaminen ze het beste kunnen nemen of hoe ze om kunnen gaan met slikproblemen.’ Hart op tempo en zorgmiddelenleverancier Vegro waren ook aanwezig op de markt om informatie te geven en bezoekers konden hun rollatorvaardigheden testen op een speciaal parcours. 


Wensen komen uit in Olden Kinholt (Hoogeveen)

Op en rondom Nationale Ouderendag vervult Treant-locatie Olden Kinholt in samenwerking met de Hoogeveense Uitdagingallerlei wensen van bewoners. Voor meneer Jeursen was het een speciale dag: de bewoner van Olden Kinholt speelde na jaren weer op een orgel.  Jeursen speelt al vanaf zijn 11e orgel en piano en begeleidde tot zijn 80e vele kerkdiensten en koren. Ondanks de ziekte dementie duurde het maar een paar tellen voordat hij begon te spelen op het orgel.

De Hoogeveensche Courant bracht het bijzondere moment in beeld. Bewoners van Olden Kinholt kregen vandaag ook bezoek van 23 leerlingen van de plaatselijke basisschool. Zij lezen het verhaal dat speciaal is geschreven voor Ouderendag voor. In de middag was er ook volop actie: bewoners bezochten Circus Alexander en keken hun ogen uit.

Bezoek van pony Bloem en peuters Partou (Weidesteyn - Hoogeveen)

Hoera! Gisteren was het dubbel feest op Treant-locatie Weidesteyn in Hoogeveen want bewoners en peuters vierden samen Nationale Ouderendag & Dierendag. Peuters van kinderopvang Partou kwamen op bezoek en schoven aan tafel om samen met bewoners poffertjes te eten én dierenliedjes te zingen. Speciaal voor dierendag brachten de peuters ook nog een zelfgemaakte groentetaart mee. Deze werd aan de dieren in de dierenweide bij Weidesteyn gevoerd: dat was smullen geblazen! Foto: André Weima. 


Vandaag kregen bewoners van de afdeling psychogeriatrie bezoek van pony Bloem. Haar zachte vacht, warme neusgaten, prachtige blonde manen maakte indruk op bewoners. Ze konden hun ogen niet van bloem afhouden en knuffelden erop los. In de ochtend bezocht Bloem, samen met haar baasje Inge Adolfse, bewoners in de huiskamers. In de middag speelde Inge bekende liedjes op haar accordeon.       


Leerlingen en dieren op bezoek in Tonckenshuys (in Zuidwolde)

Leerlingen van de opleiding dierverzorging van het Terra MBO kwamen in woonwijkcentrum Tonckenshuys langs met een hond, konijn en.. een slang. Er was uitgebreid de tijd om te aaien en knuffelen. Leerlingen gaven ook uitleg over de dieren. Bewoners hebben met open mond geluisterd, zo interessant vonden ze het bezoek. Bedankt, leerlingen. 

Bewoners bakken hondenkoekjes voor dierenfysiotherapeut (De Horst – Emmen)

Voor iedere hond een hondenkoekje op dierendag! Eerder deze week bakten bewoners van De Horst en vrouwen van de vrouwenvereniging hondenkoekjes voor een goed doel. Dierenfysiotherapeut Ditte was de gelukkige: zij kwam de koekjes samen met haar hond ophalen en ze gaf uitleg over haar werk als dierenfysiotherapeut. Ook genoten bewoners deze week van Peter en de wolf: een muzikaal sprookje.  

Wensen gaan in vervulling in Bilderdijk (Hoogeveen)

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om een dagje uit te gaan. Voor ouderen is dit lang niet altijd zo. De Hoogeveense Uitdaging en Bilderdijk zorgden er daarom samen voor dat vandaag (en eerder deze week) vele wensen uitkwamen. Denk aan een bezoekje aan Wildlands, het krijgen van een beautybehandeling, twee toegangskaarten voor orkest van het Oosten, deelname aan een bloemschikworkshop of een avondje uiteten. Veel gelukkige gezichten is het resultaat van vandaag.

Voorleesochtend en muziek laat bewoners ontspannen (Zuidermarke in Emmen)

Anneke Heidemans en Gerrie van der Veen van de bibliotheek kwam langs in Zuidermarke om het verhaal dat speciaal is geschreven voor Ouderendag voor te lezen. Het voorlezen van het verhaal gaf zichtbaar ontspanning en was aanleiding om met elkaar te praten en herinneringen op te halen. Voor en na het voorlezen speelde Gerrie van der Veen bekende Nederlandse liedjes om samen te zingen. ‘We hebben zelfs de polonaise gelopen’, vertelt een bewoner enthousiast. ‘Het was een bijzonder gezellige ochtend.’