‘Je plaagt hem door hem uit bed te halen’ › Treant Zorggroep

‘Je plaagt hem door hem uit bed te halen’

Geplaatst op: 20 november 2018

Verpleegkundigen, doktersassistenten, huisartsen en specialisten in de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. De patiënten worden gemiddeld ouder, de behandelmogelijkheden nemen toe en tegelijk is er tekort aan personeel. Zorgverleners zijn vaker gedwongen lastige keuzes te maken. In de rubriek ‘Medische dilemma’s’ in het Dagblad van het Noorden beschrijven ze praktijkvoorbeelden. Dit keer over de afdeling geriatrie van Treant Zorggroep.

Ze zijn 70 jaar getrouwd en gaan voor de 80. Maar nu is hij opgenomen in het ziekenhuis omdat hij na een valpartij zijn been heeft gebroken. Hij zet alles op alles, hij wil hoe dan ook opknappen en probeert zodra het maar even kan weer uit bed te komen. Doet uit alle macht z’n best op te krabbelen, want hij wil revalideren.

,,Maar je ziet het, hij kán eigenlijk niet meer’’’, zegt klinisch geriater Antoinette Scheepmaker. ,,We hebben daarom een heftig gesprek gevoerd met zijn familie. We hebben gezegd hoe het er voor staat. ‘Je plaagt hem eigenlijk door hem uit bed te halen. Dan zou hij nu meteen oefeningen moeten doen en zou hij vervolgens naar een verpleeghuis gaan om te revalideren. Maar er is ook een andere mogelijkheid. We hoeven niet per se door te gaan met behandelen.’’’ Het was een emotioneel gesprek, met name met de dochter. ,,We zagen al dat het erg zwaar voor hem zou worden’’, zegt Scheepmaker.

Klinisch geriater Antoinette Scheepmaker
Klinisch geriater Antoinette Scheepmaker

,,Hij is doodop, zagen we. Zijn lichaam is op, zijn hart is heel slecht en dat geldt ook voor zijn longen en nieren. Daardoor had een revalidatieprogramma geen zin en was opereren heel erg risicovol. Dat moet je dan ook met elkaar kunnen bespreken. En het werd uiteindelijk ook wel begrepen.’’

De man ging naar huis, en bleef daar in bed. Een paar dagen later is hij rustig overleden.

Bron: het stuk is geschreven door journalist Arend van Wijngaarden van het Dagblad van het Noorden (lees het artikel, pdf).

Gerelateerde specialismen