Is routinematig weefselonderzoek nog wel nodig? Treant doet mee in landelijke studie › Treant Zorggroep

Is routinematig weefselonderzoek nog wel nodig? Treant doet mee in landelijke studie

Is routinematig weefselonderzoek nog wel nodig? Treant doet mee in landelijke studie

Geplaatst op: 4 juni 2018

De chirurgen van Treant Zorggroep verwachten de komende negen maanden ruim 160 blinde darmen en 400 galblazen te kunnen opvoeren voor een landelijke studie naar de noodzaak van routinematig weefselonderzoek van verwijderde galblazen en blinde darmen. Wanneer uit deze Fancy-studie blijkt dat het verantwoord is om af te zien van dit standaard weefselonderzoek, kan landelijk 70 miljoen euro bespaard worden. Door participatie aan deze studie, draagt Treant haar steentje bij aan het betaalbaar houden van de gezondheidszorg.

Tot op heden worden verwijderde galblazen en blinde darmen (appendices) routinematig onderzocht op het Pathologisch Anatomisch laboratorium (PA-lab). Maar er wordt al langer getwijfeld aan de noodzaak van het standaard verrichten van pathologisch onderzoek op iedere verwijderde galblaas en appendix.

Tijdens de Fancy-studie wordt gekeken of chirurgen op basis van hun eigen inspectie goed kunnen inschatten wanneer een galblaas of appendix op het PA-lab moet worden onderzocht en wanneer dit niet noodzakelijk is. Tijdens de studieperiode gaat het routinematige onderzoek van alle preparaten gewoon door. Er is dan ook geen risico op het missen van kwaadaardige aandoeningen.  

Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit het AMC Amsterdam. In totaal doet ruim de helft van de Nederlandse ziekenhuizen aan deze studie mee. 

Gerelateerde specialismen

Gerelateerd