iPads voor IC-patiënten › Treant Zorggroep

iPads voor IC-patiënten

Geplaatst op: 7 juli 2014

De afdeling Intensive Care (IC) van het Scheper Ziekenhuis in Emmen zet vanaf vandaag iPads in voor communicatie met patiënten die beademd moeten worden. Op de vier iPads staat de voICe communicatie-app van het RadboudUMC. Hiermee kunnen IC-patiënten die worden beademd makkelijker communiceren met hun hulpverleners en familieleden.

Wakkere IC-patiënten die worden beademd zijn vaak niet in staat te praten door de beademingsslang in hun keel. Zij communiceren dan met letterborden of andere hulpmiddelen, maar met die middelen kunnen de patiënten toch niet goed hun boodschap overbrengen. Met de iPad en bijbehorende app gaat dit veel beter.

Het gebruik van de app vraagt weinig spierkracht en motoriek, werkt intuïtief en is eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen. De app ‘leert’ van de keuzes van de patiënt en past zich daaraan aan. Ook kan de app een videoboodschap van een naaste opnemen. Tevens bevat de app een duidelijke klok en datumaanduiding.

IC-verpleegkundige Moniek Bouwhuis over deze nieuwe manier van communiceren: “We zijn erg enthousiast over deze communicatiemogelijkheid en blij met de uitvinding. Ook de beschermende, hygiënische hoes is een uitkomst. Het zal onze patiënten zeker ten goede komen”.

De IC in Emmen heeft tien beademingsbedden en drie bedden zonder beademingsmogelijkheid. De iPads konden worden aangeschaft door een donatie van Media Markt Emmen.