Internationale aandacht voor telemonitoring hartfalen › Treant Zorggroep

Internationale aandacht voor telemonitoring hartfalen

Geplaatst op: 7 december 2017

Gisteren ontvingen de cardiologen en verpleegkundig specialisten van de hartfalenpoli van Treant Zorggroep bijzonder bezoek. De Japanse cardioloog Dai Yumino kwam speciaal naar Nederland om van hen te horen hoe de cardiologen van onze ziekenhuislocatie Scheper patiënten met chronisch hartfalen telemonitoring bieden. Een vorm van e-health - ontwikkeld door Philips – waarmee deze patiënten meer rust en minder last hebben.

Yumino onderzoekt of ook Japanse patiënten met chronisch hartfalen profijt kunnen hebben van telemonitoring, ook wel zorg op afstand genoemd. Hij sprak daarom met ervaringsdeskundigen cardioloog Michiel Nagelsmit en verpleegkundig specialist Jan Willen Brakel. De Emmer cardiologen van Treant Zorggroep zijn landelijk koploper als het gaat om telemonitoring. Niet zonder reden: want in ons dunbevolkte en vergrijsde verzorgingsgebied wonen relatief veel mensen met overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Het aantal opnames in het ziekenhuis daalde dank de inzet van telemonitoring tot de helft en ook de herhaalbezoeken namen duidelijk af.

Proactief en preventief handelen door dagelijkse monitoring

Ruim 200 van onze patiënten maken gebruik van deze vorm van zorg, waarbij zij vanuit huis dagelijks én automatisch informatie over hun gezondheid (gewicht, pols, bloeddruk) doorgeven aan de verpleegkundig specialist van het ziekenhuis. Bij veranderingen in de gezondheidstoestand van de patiënt kan de cardioloog, verpleegkundig specialist, thuiszorg, revalidatieverpleegkundige of huisarts direct ingrijpen. Met als gevolg minder opnames in het ziekenhuis.

Bekijk hier het verhaal van patiënt Jans Bos uit Weiteveen.

Hartfalen

Bij patiënten met chronisch hartfalen is de pompfunctie van het hart verstoord. Daardoor wordt onvoldoende bloed rondgepompt. Oorzaken variëren van een hartinfarct en hoge bloeddruk tot hartklepaandoeningen en –ritmestoornissen. Hartfalen is niet te genezen.

Gerelateerde specialismen