Informatieavond rond spreekuur communicatieve stoornissen kinderen › Treant Zorggroep

Informatieavond rond spreekuur communicatieve stoornissen kinderen

Geplaatst op: 7 augustus 2014

Kinderen met gehoor-, taal- en/of spraakproblemen kunnen terecht in het Scheper Ziekenhuis bij een speciaal spreekuur. Om hieraan meer bekendheid te geven, wordt op dinsdag 16 september een informatie- en contactavond georganiseerd voor zorgprofessionals.

“Bij het spreekuur zien we kinderen die niet praten op een manier die passend is bij hun leeftijd. Kinderen die op school niet alles goed meekrijgen of onvoldoende presteren. Bijvoorbeeld veel fouten maken bij een dictee. Ook zien we op het spreekuur kinderen die gedragsproblemen vertonen. Denk daarbij aan erg ingetogen of juist overdreven uitbundig of agressief”, aldus teamleider KNO Marianne Twikkeler van het Scheper Ziekenhuis.

Direct advies, dichtbij huis
Kinderen van 3 tot 12 jaar worden op één ochtend onderzocht door zowel een logopedist, een KNO-arts, een audiologisch medewerker en een orthopedagoog. Aansluitend bespreken zij hun bevindingen en geven direct advies. De kinderen krijgen hierdoor dichtbij huis een compleet diagnostisch traject en behandeladvies op maat. Het advies kan bijvoorbeeld een medische ingreep zijn, zoals het plaatsen van buisjes of het verwijderen van (neus)amandelen. Ook kan het team aanbevelen om spraak- en taalbehandeling te volgen bij de logopedist, of doorverwijzen naar een audiologisch centrum.

Samenwerkingsverband
Het spreekuur, CSK genoemd (communicatieve stoornissen bij kinderen), is een samenwerkingsverband van de maatschap KNO van het Scheper Ziekenhuis, het Universitair Audiologisch Centrum Groningen en logopediepraktijk Nienke Havinga in Emmen. Het bestaat al sinds januari 2013. Marianne geeft aan dat het voorziet in een behoefte: “We zijn begonnen met één keer per maand, afgelopen najaar is dit uitgebreid naar twee keer per maand.”

Datum, locatie en aanmelden
De informatie- en contactavond is dinsdag 16 september van 19.00 tot 21.30 uur in het Scheper Ziekenhuis, Boermarkeweg 60 in Emmen (vergaderzalen 1, 2 en 3 op begane grond). Het doel is zorgprofessionals te informeren over het spreekuur en de verwijscriteria. Ook professionals die met kinderen werken zijn van harte welkom, bijvoorbeeld leerkrachten van de basisschool. Aanmelden kan tot 27 augustus door te mailen naar m.twikkeler@sze.nl.

Foto: © André Weima Fotografie
Foto: © André Weima Fotografie