ICD’s St. Jude Medical › Treant Zorggroep

ICD’s St. Jude Medical

Geplaatst op: 13 oktober 2016

Onlangs werd bekend dat bij bepaalde ICD’s van producent St. Jude Medical de batterij vroegtijdig leeg kan lopen (in 0,21 procent van de gevallen kan dit aan de orde zijn). Het gaat om ICD’s die geleverd zijn in de periode voor mei 2015. In totaal zijn 72 patiënten van Treant Zorggroep drager van deze ICD. Bij hen werd door cardiologen van Treant een ICD geplaatst óf zij staan onder controle bij Treant (hun ICD werd in een ander ziekenhuis geplaatst).

Deze patiënten zijn cq worden door medewerkers van de zorggroep persoonlijk op de hoogte gebracht. Zij kunnen de komende periode rekenen op extra controle. Ook gaan zij gebruikmaken van thuismonitoring (in het geval zij dat nog niet doen). Bij thuismonitoring verzendt de ICD gegevens van de patiënt vanuit huis naar het ziekenhuis. Medewerkers van het ziekenhuis kijken vervolgens op afstand mee. Naar de werking van het hart, maar ook naar de technische gegevens van het apparaat.   

Een ICD houdt het ritme van het hart in de gaten en stuurt het zo nodig bij. Bij een levensbedreigende hartritmestoornis kan het een elektrische schok geven om het hartritme te herstellen. 

Patiënten die drager zijn van een ICD, maar niet benaderd zijn door een medewerker van Treant hoeven niets te doen: zij maken gebruik van een ICD van een andere levering en/of producent.

Gerelateerde specialismen