Huidkankerdag op 20 mei bij Treant Zorggroep › Treant Zorggroep

Huidkankerdag op 20 mei bij Treant Zorggroep

Huidkankerdag op 20 mei bij Treant Zorggroep

Geplaatst op: 20 april 2017

Op zaterdag 20 mei, tijdens de Nationale Huidkankerdag, openen de dermatologen van Treant Zorggroep in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal hun deuren. Van 10.00 tot 13.00 uur kan men bij de polikliniek Dermatologie van Bethesda, Scheper en Refaja terecht voor informatie over de risico’s van huidkanker en een goede bescherming van de huid. Ook kunnen bezoekers hun huid laten controleren door een dermatoloog.

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. De verwachting is dat één op de vijf Nederlanders een vorm van huidkanker krijgt in zijn of haar leven.

Voorlichting
De Huidkankerdag vindt plaats op zaterdag 20 mei van 10.00 tot 13.00 uur, op de polikliniek Dermatologie van Treant-ziekenhuislocaties Bethesda in Hoogeveen, Scheper in Emmen en Refaja in Stadskanaal. Evenals vorige jaren blijkt de belangstelling voor een huidcheck door de dermatoloog weer groot. Wie zich wil aanmelden kan terecht op www.huidkankerdag.nl. Daar staat per locatie welke momenten nog beschikbaar zijn. Overigens is deze huidcheck geen officieel medisch consult. Als de dermatoloog een verdachte plek ontdekt, zal men alsnog naar de eigen huisarts moeten voor een eventuele verwijzing. Uiteraard is iedereen ook welkom om zich op 20 mei te laten voorlichten over de risico’s van de zon, het beschermen van de huid en over het zelf controleren van de huid. Deze dag organiseert Treant nog meer activiteiten in het kader van huidkankerdag. Zo is er bijvoorbeeld in het Refaja een informatiemarkt met onder meer stands met UV-werende kleding.

Oorzaken
Het aantal mensen met huidkanker groeit. Oorzaak hiervan is de toename van het aantal oudere mensen. Want meestal geldt: hoe ouder je wordt, hoe meer zon je op je huid hebt gehad. Een andere oorzaak is dat mensen steeds meer op zonvakantie en wintersportvakantie gaan en daardoor meer worden blootgesteld aan schadelijke UV-stralen. Goed insmeren met zonnebrandcrème is heel belangrijk, vooral de huid van kinderen is nog kwetsbaar en daardoor gevoelig voor UV-stralen. Maar ook mensen die veel fietsen of mannen die kalend zijn, moeten UV-werende maatregelen treffen. Bijvoorbeeld door zonnebrandcrème te smeren of een petje op te doen.