Huidkankerdag in het Scheper Ziekenhuis › Treant Zorggroep

Huidkankerdag in het Scheper Ziekenhuis

Geplaatst op: 11 april 2014

Check jij je huid?

Op zaterdag 17 mei 2014, de Nationale Huidkankerdag, opent de polikliniek Dermatologie van het Scheper Ziekenhuis haar deuren. Van 10.00 tot 13.00 uur kunnen belangstellenden op de polikliniek Dermatologie terecht voor informatie over het beschermen van de huid en het zelf controleren van de huid. Bezoekers die zich vooraf opgeven, via www.huidkankerdag.nl, kunnen hun huid laten nakijken op verdachte plekjes. Ook is er een huidtherapeut aanwezig, die uitleg geeft over o.a. pigment en gezonde huid en ook zonadvies geeft.

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: in tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar.

Kans op huidkanker
Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. Een belangrijke risicogroep wordt gevormd door mensen die vanwege hun beroep vaker worden blootgesteld aan UV-straling. Dit zijn mensen die veel buitenwerk verrichten zoals bijvoorbeeld bouwvakkers en stratenmakers. Ook buitensporters die geen of onvoldoende beschermende kleding dragen, zijn zich vaak onvoldoende bewust van de (extra) risico’s die ze lopen. De laatste groep met een grotere kans op huidkanker zijn senioren. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld geweest aan de schadelijke UV stralen van de zon. Bovendien waren er geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht toen zij jong waren.

Regelmatige huidcontrole
Met de campagne rond de Nationale Huidkankerdag willen dermatologen mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren (zelfcontrole), om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing.

Aanmelden
De Huidkankerdag vindt plaats op zaterdag 17 mei van 10.00 tot 13.00 uur, op de polikliniek Dermatologie. Mensen die hun huid door de dermatoloog willen laten checken, kunnen zich aanmelden via www.huidkankerdag.nl. Aanmelden kan tot 7 mei 2014.