Hoofdpijnpoli Scheper Ziekenhuis boekt goede resultaten › Treant Zorggroep

Hoofdpijnpoli Scheper Ziekenhuis boekt goede resultaten

Geplaatst op: 8 oktober 2014

Veel mensen kampen regelmatig met ernstige hoofdpijn of migraine. Een grote groep denkt dat daar niets aan te doen is en accepteert de pijn. Die veronderstelling klopt niet, reageert Marc van Huizen, neuroloog in het Scheper Ziekenhuis. 'Op onze hoofdpijnpoli boeken we goede resultaten. Meestal kunnen we de pijnklachten aanzienlijk verlichten.'

Om hoofdpijnklachten adequaat te kunnen behandelen, moet je eerst vaststellen om welke vorm het gaat. Daarom worden patiënten op de Emmense hoofdpijnpoli uitgebreid onderzocht. Voorafgaand aan hun eerste afspraak houden patiënten gedurende vier weken een hoofdpijndagboek bij. Tijdens het bezoek aan de hoofdpijnpoli neemt de verpleegkundig specialist de ingevulde vragenlijst en het hoofdpijndagboek met de patiënt door. Ook meet zij gewicht, lengte, polsslag en bloeddruk van de patiënt. Vervolgens wordt de patiënt bij neuroloog Marc van Huizen of Jur Niewold verwacht. Zij bestuderen de bevindingen van de verpleegkundig specialist en verrichten lichamelijk onderzoek. Zo nodig vragen zij aanvullend (beeldvormend) onderzoek aan. Op basis van alle gegevens stelt de neuroloog een diagnose en formuleert een behandelplan.

Samenwerking
Hoofdpijn kent talloze vormen en oorzaken. Soms is stress de boosdoener, maar ook medicijngebruik en voeding kunnen van invloed zijn op hoofdpijnklachten. Afhankelijk van de oorzaak kan de neuroloog een behandeling met medicijnen voorstellen. Als de hoofdpijn verschillende meerdere oorzaken heeft, kan begeleiding door een fysiotherapeut of een psycholoog zinvol zijn. 'Samen vormen we een multidisciplinair behandelteam', vertelt Niewold.

Tips
Een van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn is het overmatig slikken van paracetamol. 'We zien regelmatig patiënten die een doosje pijnstillers per week gebruiken.' Ook het ongelimiteerd drinken van cafeïnehoudende producten (zoals cola en koffie) kan hoofdpijn veroorzaken of verergeren. 'Het aanpassen van het voedingspatroon en leefstijl scheelt vaak al enorm.' Wie desondanks blijft kampen met hoofdpijnklachten, krijgt een duidelijk advies van de neurologen. 'Als je regelmatig hoofdpijn hebt, ga dan naar de huisarts. Die heeft de kennis en middelen om de klachten te verminderen. Lukt dat niet, dan kan een verwijzing naar onze hoofdpijnpoli uitkomst bieden. Een groot aantal patiënten heeft daar al baat bij gehad.'

Informatieavond over hoofdpijn
De vakgroep Neurologie van het Scheper Ziekenhuis houdt op maandag 27 oktober van 19.30 tot 21.30 uur een informatieavond over hoofdpijn. Tijdens deze bijeenkomst geven neurologen en de verpleegkundig specialist informatie over de oorzaken, diagnostiek en behandeling van hoofdpijn en migraine. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het secretariaat Neurologie van het Scheper Ziekenhuis, tel. (0591) 691 420 of per e-mail: neurologie@sze.nl.

Verpleegkundig specialist Lida Meems (l) en neuroloog Marc van Huizen: 'Patiënten krijgen op de hoofdpijnpoli een behandeladvies op maat.' (Foto: André Weima).
Verpleegkundig specialist Lida Meems (l) en neuroloog Marc van Huizen: 'Patiënten krijgen op de hoofdpijnpoli een behandeladvies op maat.' (Foto: André Weima).