Goede wondbehandeling bij Zorgpalet › Treant Zorggroep

Goede wondbehandeling bij Zorgpalet

Geplaatst op: 4 augustus 2014

Een wond is vervelend en doet vaak pijn. Het kan dan ook een flinke impact hebben op de kwaliteit van je leven. Als je gezond bent, geneest een wond gelukkig meestal snel. Maar bij kwetsbare ouderen is dit niet altijd het geval. Daarom besteedt Zorgpalet veel aandacht aan wondbehandeling. Zodat wonden van bewoners en cliënten zo goed mogelijk kunnen genezen.

Wonden bij ouderen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meeste ontstaan door veel liggen of zitten, ongelukjes, operaties en ziektes als kanker. Omdat ouderen vaak een fragiele huid hebben, kan alleen al stoten een grote wond tot gevolg hebben. Dat betekent ook dat er meestal meer nodig is dan alleen een verbandje. “We hebben hier vaak te maken met complexe wonden”, vertelt Chrisilde Bosma, physician assistant en wonddeskundige bij Zorgpalet. “Als een bewoner of cliënt een wond heeft, kijken we dan ook altijd naar het totaalplaatje: wat is de oorzaak, welke ziektes spelen mee en kunnen we de wond genezen of moeten we eerst iets anders behandelen? Aan de hand daarvan stellen we een behandelplan op.”

Contact met andere behandelaars
In dat behandelplan staat hoe de wond verzorgd moet worden, maar ook wat er verder nodig is. Daarvoor hebben Chrisilde en de artsen veel contact met de andere behandelaars binnen Zorgpalet, zoals de ergotherapeuten, fysiotherapeuten en diëtisten. “Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen om iemands conditie te verbeteren, zodat een wond sneller kan genezen”, legt specialist ouderengeneeskunde Frans Capellen uit. “En ergotherapeuten zijn belangrijk als een bewoner of cliënt doorligwonden heeft. Zij kunnen onder meer helpen bij een goede lighouding of het aanpassen van de rolstoel.” Ook heeft Zorgpalet veel contact met Ziekenhuis Bethesda en met het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde, waar mensen zuurstoftherapie kunnen krijgen als hun wond slecht geneest. “We maken op deze manier flink gebruik van elkaars kennis en kunde”, aldus Frans. “Daar hebben de bewoners en cliënten veel baat bij.”

Veel uitleg en begeleiding
Goede wondzorg is belangrijk, maar het voorkomen van wonden is natuurlijk het allerbeste. Daarom is er binnen Zorgpalet veel aandacht voor preventie. “We zorgen voor veel voorlichting  aan de verzorgenden.”, zegt Chrisilde. “En als een cliënt wordt opgenomen, onderzoekt een ergotherapeut direct of deze persoon goed ligt en zit. Dat werpt echt z’n vruchten af.” Ook uitleg aan bewoners, cliënten en hun familie vinden Chrisilde en Frans belangrijk. Frans: “Een van onze bewoonsters moet ’s nachts om de drie uur op een andere zij gelegd worden, anders krijgt ze doorligwonden. Dat wilde ze in eerste instantie niet, omdat ze er wakker van wordt. Totdat we goed uitlegden waarom het zo belangrijk is. Om die reden besteden we ontzettend veel tijd aan uitleg en begeleiding. Begrip van de cliënten en bewoners is de basis voor een succesvolle behandeling.”