Geslaagde ontruimingsoefening in Ziekenhuis Bethesda › Treant Zorggroep

Geslaagde ontruimingsoefening in Ziekenhuis Bethesda

Geplaatst op: 12 april 2012

Woensdagavond 11 april vond in Ziekenhuis Bethesda een ontruimingsoefening plaats. De oefening gebeurde samen met de hulpverleningsdiensten Zuidwest-Drenthe.

Het was de eerste keer dat de Bedrijfshulpverlening van Ziekenhuis Bethesda op zo’n grote schaal oefende met de hulpverleningsdiensten. Er deden vier brandweerteams vanuit Hoogeveen, Ruinen en Zuidwolde mee, in totaal zo’n veertig personen.

De oefeningen vonden plaats op de afdelingen Radiologie en het Klinisch chemisch laboratorium. Met rook werd een brand nagebootst. Vier ‘lotus-slachtoffers’ (gespeelde slachtoffers) moesten zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht, net als patiënten en bezoekers (gespeeld door medewerkers). “Het verliep goed, maar was wel erg hectisch. Dit kwam omdat we oefenden dat er op twee plekken tegelijkertijd brand was”, aldus Riek Fictorie, coördinator Bedrijfshulpverlening van Ziekenhuis Bethesda.

Ziekenhuis Bethesda heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Door regelmatig crisissituaties te oefenen, weten medewerkers in geval van nood wat er van ze wordt verwacht. Riek Fictorie: “We hopen natuurlijk dat zoiets nooit echt gebeurt, maar het is goed om samen met de externe hulpverleners te oefenen. Je leert elkaar beter kennen en weet wat je van elkaar mag verwachten. Ook komen er altijd verbeterpunten uit voort.” Patiënten en bezoekers werden mondeling en via flyers en borden over de oefening geïnformeerd.

Een ‘patiënt’ wordt zo snel mogelijk naar een veilige plek gebracht.

Twee brandweermannen ontfermen zich over een ‘slachtoffer’.