Geen hoge kosten bij Mammacentrum Treant voor vervolgonderzoek borstkanker › Treant Zorggroep

Geen hoge kosten bij Mammacentrum Treant voor vervolgonderzoek borstkanker

Geplaatst op: 28 maart 2017

Wanneer een vrouw, na het bevolkingsonderzoek borstkanker, moet worden doorgestuurd voor extra aanvullend onderzoek met een zogeheten BI-RADS 0 verwijzing, kan zij terecht op het Mammacentrum van Treant Zorggroep onder regie van de eigen huisarts.

Bij het bevolkingsonderzoek voor borstkanker komt het regelmatig voor dat de gemaakte foto’s niet voldoende informatie geven om borstkanker uit te sluiten, de zogeheten BI-RADS 0. Dit houdt in dat een aanvullende röntgenfoto of echo vaak voldoende is om te kunnen bepalen of de afwijking kwaadaardig is. Een huisarts kan de vrouw in zo’n geval direct verwijzen naar het Mammacentrum in Hoogeveen. Ook daar kan de vrouw onder regie van haar eigen huisarts aanvullend worden onderzocht, zonder het volledige eigen risico van 385 euro te moeten betalen. Meestal kan de vrouw daar binnen 24-48 uur terecht voor aanvullend onderzoek.

Bij het Mammacentrum bestaat een standaard vervolgonderzoek uit nieuwe 3D-röntgenfoto’s en een echo. Eventueel wordt er ook weefsel afgenomen. Mocht blijken dat er wel iets aan de hand is, dan is de vrouw op het Mammacentrum direct op de juiste plek voor een verdere behandeling.

Van elke tien vrouwen die voor een zogeheten BI-RADS 0 verwijzing doorgestuurd worden voor vervolgonderzoek hebben er negen geen borstkanker.