Fysiotherapeuten Tonckenshuys zetten spelcomputer in bij behandeling › Treant Zorggroep

Fysiotherapeuten Tonckenshuys zetten spelcomputer in bij behandeling

Geplaatst op: 27 augustus 2013

De fysiotherapeuten van woonwijkcentrum Tonckenshuys, onderdeel van Zorgpalet, gebruiken spelcomputer Xbox 360 Kinect bij de therapeutische balanstrainingen van bewoners. Door meer te bewegen wordt de kans op chronische ziekten, zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten, uitgesteld of voorkomen.

“Ouderen lopen meer risico om te vallen. En de gevolgen van een val kunnen ernstig zijn”, vertelt Anneloes Houwen, fysiotherapeut in Tonckenshuys. “Veel bewegen en het trainen van de spieren maakt dat ze beter hun balans kunnen bewaren. De Xbox 360 Kinect draagt hier aan bij. We gebruiken de spelcomputer intensief tijdens therapeutische oefeningen. Het maakt bewegen op een plezierige manier toegankelijk voor de bewoners. Het is een geweldige aanvulling op de huidige balanstrainingen.” Afhankelijk van de individuele behoefte van de bewoner wordt de spelcomputer ingezet tijdens behandelingen. Ook is er in Tonckenshuys de mogelijkheid om zelfstandig of in clubverband gebruik te maken van de Xbox 360 Kinect.

De Xbox 360 Kinect is een spelcomputer met een bewegingscamera, die alle bewegingen van het lichaam door middel van infrarood registreert. De spellen worden gespeeld op basis van bewegingen die de speler maakt. Het beeldscherm toont de bewegingen.