Flink doorstappen als behandeling van etalagebenen › Treant Zorggroep

Flink doorstappen als behandeling van etalagebenen

Geplaatst op: 29 maart 2018

De richtlijn voor het behandelen van ‘etalagebenen’  is veranderd. Werd in het verleden snel een stent geplaatst of geopereerd, nu blijkt uit Europese studies dat intensieve looptherapie 80% van de patiënten die last heeft van deze aandoening, helpt.

Etalagebenen ontstaan door  vernauwingen in de buik, bekken of beenslagader. Hierdoor stroomt er minder bloed door de benen en krijgen de beenspieren, bij inspanning, minder zuurstof. Dit levert vooral pijn op als mensen gaan bewegen, terwijl deze weer verdwijnen als men stilstaat. In een winkelstraat lost men dit vaak op door even stil te staan voor een winkel, vandaar de naam ‘etalagebenen’. 

Looptherapie
De looptherapie maakt gebruik van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. “Door deze patiënten volgens een vast schema op een loopband te laten bewegen, maakt het lichaam nieuwe bloedvaten  aan” vertelt Jan Willem Brakel, verpleegkundig specialist Vaatchirurgie van Treant Zorggroep. “Met deze nieuwe bloedvaten krijgen de spieren weer genoeg zuurstof. Bovendien zijn  natuurlijke omleidingen veel krachtiger dan één kunstmatige ingreep. Maar, ” waarschuwt de verpleegkundig specialist, “het werkt pas als mensen door hun pijngrens heen gaan, want alleen dan worden nieuwe bloedvaten aangemaakt.” Tijdens de looptherapie wordt aandacht besteed aan leefstijlverandering, wat met name belangrijk is om de kans op problemen in de toekomst te verkleinen. Gecertificeerde fysiotherapeuten aangesloten bij het landelijk netwerk van Claudicationet verzorgen deze training.  

Gerelateerde specialismen