Endo-echoscopie van de luchtwegen (EBUS) › Treant Zorggroep

Endo-echoscopie van de luchtwegen (EBUS)

Geplaatst op: 16 mei 2017

Treant Zorggroep biedt sinds kort een uitbreiding van de diagnostische mogelijkheden om in de luchtwegen te kijken: de EBUS. Dankzij dit onderzoek kan bijvoorbeeld kanker in de lymfeklieren nabij de luchtwegen worden opgespoord. Het onderzoek is van grote waarde gebleken bij de diagnostiek van longkanker en de longziekte sarcoïdose.

Wat is een EBUS?
Een EBUS is een endo-echoscopie van de luchtwegen. Dit gebeurt met een instrument, de endoscoop. Endoscopie betekent letterlijk “binnenin” kijken. Het doel van dit onderzoek is om met behulp van echoscopie (onhoorbare geluidsgolven) de inwendige organen en lymfeklieren in het gebied rond de grote luchtwegen zichtbaar te maken. Zo mogelijk wordt er met een dunne naald (pijnloos) enkele cellen voor onderzoek afgenomen.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek zoekt de arts met behulp van echobeelden naar inwendige organen en lymfeklieren. Met behulp van een kleine holle naald die via de endoscoop gaat, kan er materiaal worden opgezogen voor aanvullend onderzoek. Het aanprikken van de klieren wordt een aantal malen herhaald en is vrijwel altijd pijnloos.

Locatie
Dit onderzoek vindt bij Treant Zorggroep plaats in ziekenhuislocatie Scheper. Het wordt uitgevoerd door (een aantal) longartsen van alle Treant-locaties.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerd