Eerste cardioloog van Drenthe zwaait af › Treant Zorggroep

Eerste cardioloog van Drenthe zwaait af

Geplaatst op: 15 januari 2014

Het Scheper Ziekenhuis nam op 15 januari afscheid van cardioloog Jaap Westenburg. Na een periode van ruim dertig jaar gaat de cardioloog, de allereerste van Drenthe, met pensioen.

Westenburg begon in 1983 bij de maatschap Interne geneeskunde in het Emmer ziekenhuis. Hij realiseerde daar de hartbewaking (CCU) en oriënteerde zich op het implanteren van pacemakers en het opsporen van vernauwingen in de kransslagaders van het hart (hartkatheterisatie). Vijf jaar later, in 1987, begon hij samen met dokters Engbers en Nagelsmit de maatschap Cardiologie in het Scheper Ziekenhuis. Jaap Westenburg was de eerste cardioloog in Drenthe. De maatschap bestaat inmiddels uit 10 dokters. 

“Ik mag dan wel als pionier beschouwd worden, maar zonder mijn collega-cardiologen was de hartzorg in het Scheper Ziekenhuis nooit geworden zoals die nu is.” Het ziekenhuis kreeg in 1993 een eigen hartkatheterisatiekamer. Reizen naar een ander ziekenhuis was voor patiënten toen niet meer nodig.

Ook de interventiecardiologie (dotteren) nam een vlucht: sinds 2009 behandelden de Emmer cardiologen ruim 5000 patiënten met een vernauwing in de kransslagader. Het Scheper Ziekenhuis is de enige plek in Drenthe waar patiënten voor dotterzorg terecht kunnen.

De maatschap blijft in ontwikkeling: sinds 2011 implanteren de dokters ICD’s en op dit moment zijn de cardiologen koploper in Nederland op het gebied van zorg op afstand voor patiënten met chronisch hartfalen. 

 

cardioloog Jaap Westenburg
cardioloog Jaap Westenburg