DiFiets maakt virtueel fietsen voor bewoners Treant-locatie Veltman mogelijk › Treant Zorggroep

DiFiets maakt virtueel fietsen voor bewoners Treant-locatie Veltman mogelijk

Geplaatst op: 26 oktober 2016

Een rondje door Klazienaveen, van het centrum van Emmen naar de oude dierentuin of via landelijke weggetjes een mooie route door het Bargerveen. Het is voor de bewoners van Veltman in Weiteveen, onderdeel van Treant Zorggroep, nu mogelijk dankzij de aanschaf van een ‘DiFiets’. Hiermee kunnen ze al fietsend binnen een mooie virtuele fietstocht maken.

Bewoonster Veltman maakt met Maartje Kuper gebruik van de DiFiets
Bewoonster Veltman maakt met Maartje Kuper gebruik van de DiFiets

Veltman is een woonvorm voor mensen met psychiatrische, maatschappelijke en sociale problemen. Activiteitenbegeleidster Maartje Kuper ontving de DiFiets uit handen van Ron Otten, voorzitter van Stichting BOZ. Deze stichting produceert de DiFiets en maakt virtuele fietsroutes. De aanschaf van de DiFiets was mogelijk dankzij een schenking van Stichting M.C. van Beek, een stichting die projecten steunt die gericht zijn op huisvesting van mensen met psychosociale of psychiatrische problemen. 

In beweging
Met de DiFiets kunnen bewoners virtueel een route afleggen op een hometrainer met een groot beeldscherm. Met een sensor die aan het been wordt bevestigd, kan men zelf het tempo bepalen. De fietstijden van de routes variëren tussen de vijftien en dertig minuten. ‘Fietsen op de DiFiets is voor onze bewoners echt een uitkomst’, licht Maartje Kuper toe. ‘Rolstoelafhankelijke bewoners kunnen de DiFiets ook gebruiken bij een minihometrainer. Een uitdagende en vaak herkenbare route motiveert bewoners om te bewegen. De DiFiets is daarom een mooie aanvulling op onze beweegactiviteiten.’ Een van de bewoonsters geeft een demonstratie op de DiFiets: ‘Deze fiets maakt bewegen leuk. De routes zorgen voor herkenning, omdat ik kan fietsen in een voor mij bekende omgeving.’

Gerelateerde locaties