Controle ICD-patiënten nu ook in Bethesda › Treant Zorggroep

Controle ICD-patiënten nu ook in Bethesda

Geplaatst op: 18 juni 2015

Patiënten uit Hoogeveen en omgeving met een ICD (implanteerbare defibrillator) kunnen voor hun controlebezoek sinds medio juni terecht in ziekenhuislocatie Bethesda. Reizen naar het ziekenhuis in Zwolle of Groningen is daardoor niet langer nodig. Deze uitbreiding van de pacemakerpolikliniek past uitstekend in het streven van Treant Zorggroep om dicht bij huis kwalitatief hoogwaardige ziekenhuiszorg te bieden.

Een ICD zorgt voor herstel van het normale hartritme bij een levensbedreigende ritmestoornis. Voor een (technische) controle van het functioneren van de ICD en met vragen of onzekerheden kunnen patiënten terecht bij ICD/pacemakertechnici en de cardioloog. Daarnaast is er aandacht voor hartrevalidatie, een goede manier voor dragers van een ICD om het vertrouwen in hun lichaam terug te krijgen. Jaarlijks zien de medewerkers en specialisten op de polikliniek al zo’n 650 patiënten met een pacemaker (een apparaat dat het ritme van het hart in de gaten houdt). Daar komen nu naar verwachting 100 patiënten met een ICD bij.

De uitbreiding wordt mogelijk gemaakt door de fusie van de ziekenhuizen Scheper, Bethesda en Refaja. Door samen te werken ontving Bethesda een vergunning voor de ICD-controles, zonder samenwerking zou de locatie te klein zijn om deze vorm van hartzorg te mogen bieden. De nauwe samenwerking tussen cardiologen en technici van de diverse locaties zorgt er daarnaast voor dat 24uurs zorg is gewaarborgd.

Naast Bethesda heeft ook ziekenhuislocatie Scheper in Emmen een polikliniek waar ICD-zorg geboden wordt. Op deze ziekenhuislocatie kunnen patiënten van Treant Zorggroep ook terecht voor de implantatie van de ICD, de daadwerkelijke operatie. De controle en nazorg kan vervolgens dicht bij huis plaatsvinden. Treant Zorggroep hoopt in de toekomst ook in Stadskanaal ICD-controles te bieden. Patiënten uit die regio kunnen nu terecht in Emmen.