Contact tussen bewoners Treant-locatie Olden Kinholt door aanraken interactieve tafel › Treant Zorggroep

Contact tussen bewoners Treant-locatie Olden Kinholt door aanraken interactieve tafel

Geplaatst op: 1 augustus 2017

In Nederland hebben ongeveer 270.000 mensen dementie. Vaak is het moeilijk voor hen om te communiceren en raken ze het contact met hun naasten en de buitenwereld kwijt. Door het aanraken van een interactieve tafel, de BelevenisTafel, ontstaan boeiende gesprekken tussen bewoners van Olden Kinholt in Hoogeveen, die eigenlijk met elkaar uitgepraat waren.

‘Juist voor ouderen die moeite hebben met sociale interactie, zoals ouderen met dementie, is de tafel heel waardevol’, vertelt Jeanette Berkenbosch, hoofd Olden Kinholt. ‘De interactieve tafel nodigt bewoners uit om veel te praten. Dit is ook fijn voor naasten. Als opa of oma geen gesprek meer kan voeren, kun je samen toch nog iets doen.’  

Interactie
De belevenistafel is een verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel die op elke gewenste plek neergezet kan worden. Bewoners zitten samen of met naasten aan tafel en spelen spellen waarbij ze met elkaar communiceren én in beweging komen. ‘Er gebeurt van alles als bewoners de tafel aanraken. Zo wrijven ze over foto’s die zo beetje bij beetje zichtbaar worden, trainen hun geheugen door het spelen van memorie of mee te zingen met oude liedjes en doen ballontik door een ballon naar elkaar te duwen’, aldus Berkenbosch.

Breed inzetbaar
De interactieve tafel is geschikt voor alle bewoners en hun naasten. Zowel voor psychogeriatrie (dementie) als reguliere ouderenzorg. ‘Er zijn drie menu’s waar je uit kan kiezen. Er zit voor iedereen wel iets tussen’, vertelt Berkenbosch. Ook het personeel kan gebruikmaken van de tafel door er presentaties op te laten zien.

Gerelateerde locaties