Column 'Rust door Ruimte-denken' › Treant Zorggroep

Column 'Rust door Ruimte-denken'

Geplaatst op: 8 mei 2018

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de column van Ron de Wit te lezen: ‘Rust door Ruimte-denken'. Als medisch maatschappelijk werker werkt Ron in ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Ook is hij auteur van het boek: ‘Stress in Perspectief. Stressreductie, als basis voor iedere hulpverlening’.

“Ik ben zo moe, voel me zo uitgeput. Het lukt me gewoon niet meer, om telkens maar klaar te staan voor de ander”. “Je moet ook meer je grenzen aangeven!!” zegt haar man. “Ja, makkelijker gezegd dan gedaan!!”, snauwt ze naar hem.

Soms dwingt een ziekte of aandoening je om meer voor jezelf te kiezen, het rustiger aan te doen. Diep van binnen wil je dat ook wel, maar ja … stoot je die ander dan niet tegen het zere been. Mag je eigenlijk wel van jezélf voor jezelf kiezen? Dat hoort toch niet? Je moet van jezelf immers toch altijd voor die ander klaar staan? En …, faal je dan eigenlijk niet, als je niet meer voor die ander kunt zorgen?

Maar wat nou als je lichaam er niet meer toe in staat is, als je het zorgen voor de ander niet meer kunt opbrengen, wat dan? Dan ben je bang dat er allerlei dingen misgaan. Je voelt je helemaal vastlopen, de spanning wordt steeds groter en daarmee ook je vermoeidheid.

Weet dan, dat het niet de ander is die jouw leven bepaalt. Je hebt je laten bepalen, door je eigen overtuigingen. Maar, vanaf nu bepaal jij zélf hoe je wilt om gaan met de gevolgen van je ziekte. Dit doe je door ‘in vrijheid zélf te kiezen om goed voor jezelf te zorgen, zónder dat je de ander daarbij te kort doet.’ Binnen de stressbehandeling wordt deze keuzevrijheid gevonden in lichamelijke ontspanning. Dit kun je bereiken door ademhalingsoefeningen.

Door de rust die hierdoor ontstaat lukt het mevrouw om anders, meer ruimtelijker, te denken en vervolgens haar overtuigingen te veranderen. Hierdoor kan ze goed voor zichzelf zorgen, waarbij ze ook rekening houdt en afstemt met de ander.

Gerelateerde specialismen