Column 'Party' in Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'Party' in Gezondheid & Co

Geplaatst op: 31 januari 2018

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de column van SEH-arts en medisch manager SEH Trea Sandjer (51) te lezen: 'Party'. Als SEH-arts werkt ze op de spoedeisende hulp in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal. Ook doet ze incidenteel dienst bij evenementen. In haar werk maakt ze veel mee.

Het was een prachtige zomerse zaterdagmiddag. De ambulance bracht een mevrouw van 73 jaar. Ze was plotseling in coma geraakt, terwijl ze in de auto zat met een vriendin. De dames zouden samen een terrasje pakken en zaten gezellig te kletsen in de auto, totdat zij opeens geen antwoord meer gaf. De vriendin was meegekomen met de ambulance en was zichtbaar erg geschrokken. Onze patiënte was volgens haar verder goed gezond en gebruikte voor zover zij wist geen medicijnen.

Bij het lichamelijk onderzoek bleek dat ze diep in coma was. Eigenlijk waren verder alle andere metingen normaal, zoals de bloeddruk, de pols en de pupilreacties. Dit past niet bij de meest voorkomende diagnoses voor bewusteloosheid op haar leeftijd. Om een oorzaak voor haar coma te vinden, had ik nét met de verpleegkundige afgesproken dat we een CT-scan van haar hersenen moesten gaan maken.

Op dat moment kwam de veertigjarige dochter van mevrouw binnen. Ik legde haar uit dat haar moeder opeens in coma was geraakt. Ze was opvallend rustig toen ze naar haar moeder keek. Ik vertelde dat we een CT-scan wilden gaan maken om te achterhalen wat de oorzaak was. Toen stelde ze me een zeer onverwachte vraag: 'Kan het door GHB komen?' De vriendin vroeg aan de dochter wat dat was: 'drugs'. De vriendin was geshockeerd. Ik ook, want het plaatje paste precies, behalve ... haar leeftijd. Als een jonge patiënt met dit beeld was binnengekomen had ik direct aan GHB gedacht. Weer wat geleerd, ook oudere mensen gebruiken partydrugs!