Column “Loslaten” ja …, maar hoe dan? in Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column “Loslaten” ja …, maar hoe dan? in Gezondheid & Co

Geplaatst op: 6 maart 2018

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de column van Ron de Wit te lezen: ‘”Loslaten” ja…, maar hoe dan?’. Als medisch maatschappelijk werker werkt Ron in ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Ook is hij auteur van het boek: ‘Stress in Perspectief. Stressreductie, als basis voor iedere hulpverlening’.

Ons zorgen maken om iemand doen we allemaal wel eens. Soms geeft dat een vervelend, angstig gevoel. Het goed bedoelde advies om ‘los te laten’ wordt dan snel gegeven. Maar hoe je dat moet doen vertelt men er niet bij.

Laatst kwam een mevrouw bij mij voor een intakegesprek. Ze slaapt slecht, voelt zich angstig en moet vaak aan haar man denken. In zijn slaap kreeg hij namelijk een hartstilstand. En zij moest hem reanimeren. Tot haar afgrijzen heeft ze de reanimatie tot twee keer toe moeten onderbreken; om 112 te bellen en later om de voordeur voor hen open te doen.

Eenmaal weer thuis uit het ziekenhuis, zegt hij tegen zijn vrouw dat hij even gaat wandelen. Hij spreekt af na een kwartier terug te zijn. Maar na 15 minuten is hij er niet. Pas na 30 minuten komt hij vrolijk aangelopen. Helemaal overstuur vraagt zij hem waar hij al die tijd was.
“Ik kwam de buurman tegen, hij was blij mij te zien en vroeg hoe het met mij gaat.”
“Maar ik dacht dat er iets ergs met je gebeurd was. Ik maakte me zó véél zorgen!”
Waarop haar zoon zegt “joh mam, maak je niet zo druk, laat pa toch los”.
Zwaar geëmotioneerd reageert mevrouw met “Ja maar jongen, ik heb je vader tijdens de reanimatie twee keer los moeten laten. Ik vond dat zó eng, nu kán ik dat niet meer …!”

Door te leren lichamelijk te ontspannen en haar angstige gedachten te veranderen, heb ik mevrouw geholpen anders om te gaan met de hartaandoening van haar man, hem los te laten en zelf tot rust te komen.

Gerelateerde specialismen