Column 'Je gezondheid kun je niet altijd managen' in Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'Je gezondheid kun je niet altijd managen' in Gezondheid & Co

Geplaatst op: 20 december 2017

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de column van SEH-arts en medisch manager SEH  Trea Sandjer (51) te lezen: 'Je gezondheid kun je niet altijd managen'. Als SEH-arts werkt ze op de spoedeisende hulp in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal. Ook doet ze incidenteel dienst bij evenementen. In haar werk maakt ze veel mee.

Zijn vrouw had 112 gebeld omdat hij buiten bewustzijn was geraakt. Hij was al een week erg kortademig, maar tot nu toe mocht ze niet de huisarts bellen. In de ambulance had hij extra zuurstof en een infuus gekregen. Met enige tegenzin vertelde hij dat hij al een paar dagen erg veel moest hoesten en dat hij een paar keer een koude rilling had gehad. Het praten kostte hem moeite; ondanks de extra zuurstof hijgde hij. Bij het lichamelijk onderzoek hoorde ik veel slijm in beide longen en hij had meer dan 40 graden koorts. De röntgenfoto wees op een dubbele longontsteking.

Ik vertelde dat we hem wilden opnemen.

Hierop ging hij rechtop zitten. Want hij was het daar niet mee eens. We moesten weten dat hij echt geen tijd had voor een ziekenhuisopname! Zijn vrouw probeerde hem er van te overtuigen dat hij geen keus had. Maar dat maakte zijn protest alleen maar heviger. Zij wist toch dat hij morgen moest vergaderen in New York! En wij moesten weten dat deze meeting niet door zou gaan zonder hem. Hij was namelijk een erg belangrijke man. Hij was de CEO van een groot bedrijf!

Het werd even stil. De verpleegkundige keek hem aan en herhaalde : 'U bent de baas van een groot bedrijf?'. Daarna ging ze verder met de legendarische  zin: 'Dat geeft niet hoor meneer, die helpen we ook!'

Het werd nog stiller ... Hij keek haar verbaasd aan. Toen kwam het besef: hij was niet de baas over de situatie of over zijn lichaam. Hij was een ziek mens met een dubbele longontsteking. Hij was patiënt. En alle patiënten zijn voor ons belangrijk, ook hij ...

Gerelateerde specialismen