Column “Help …, mijn gedachten zitten vast!” › Treant Zorggroep

Column “Help …, mijn gedachten zitten vast!”

Geplaatst op: 10 juli 2018

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de column van Ron de Wit te lezen: "Help ..., mijn gedachten zitten vast!". Als medisch maatschappelijk werker werkt Ron in ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Ook is hij auteur van het boek: ‘Stress in Perspectief. Stressreductie, als basis voor iedere hulpverlening’.

Heb jij ze ook wel eens, die malende piekergedachten? Om ‘gek’ van te worden. Maar hoe krijg je ze uit je hoofd?

Het klinkt raar, maar het nadenken over vervelende dingen is heel normaal. Bij een écht gevaar spelen ze een belangrijke rol. Ze helpen je een inschatting maken over de risico’s en wat je moet doen om jezelf in veiligheid te brengen.

 “Ja …, maar ik hebt er wel last van! Vooral ’s avonds in bed – en er is echt geen gevaar - zou ik ze graag van me af kunnen zetten. Helaas lukt me dat niet; die gedachten gaan maar door. Ze zitten gewoon vast!”

Vanzelfsprekend moet je bij een echt gevaar met je gedachten gericht blijven op die dreiging. Je mag dan niet verslappen, want dat kan het gevaar vergroten. Dat ‘vastzetten’ van de gedachten gebeurt door stresshormonen in je hersenen. Deze worden bij zowel een echt als bedacht gevaar door het lichaam aangemaakt. Zij zorgen ervoor dat je met je nare gedachten gericht blijft op de bedreiging. Voor je veiligheid dus heel goed, maar je krijgt er wel een akelig gespannen gevoel door, dat maar niet weggaat.

Wat dan nodig is, is het weg laten gaan van die stresshormonen. Pas dán kan je je aandacht goed afleiden en daarmee je gedachten veranderen. “Tja, maar hoe haal ik die weg?”

Dat kan door heel bewust met je aandacht naar je onderbuik te gaan. Bij het inademen gaat je onderbuik naar buiten. Vervolgens een kort pauze, waarna je langzaam uitademt. Hierbij gaat je onderbuik naar binnen. Ook daarna een korte pauze. Dit herhaal je zes keer, en verder regelmatig verspreid over de dag. Je zult dan merken dat je de piekergedachten wél kunt laten verdwijnen. 

Gerelateerde specialismen