Column 'The doctor wint, de dokter verliest' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'The doctor wint, de dokter verliest' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co

Geplaatst op: 28 november 2017

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de column van SEH-arts en medisch manager SEH  Trea Sandjer (51) te lezen: 'The doctor wint, de dokter verliest'. Als SEH-arts werkt ze op de spoedeisende hulp in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal. Ook doet ze incidenteel dienst bij evenementen. In haar werk maakt ze veel mee.

Een jongen stoof de EHBO-post binnen van het TT-circuit in Assen: er was iemand onwel geworden. Het ambulanceteam, twee EHBO-ers en ik liepen met hem mee. De meeste ‘’onwelwordingen’’ tijdens de TT komen door een combinatie van te weinig slaap en te veel alcohol. Maar dit was ernstig. Een man uit het publiek was aan het reanimeren.

Op de monitor zagen we dat onze patiënt een levensbedreigende hartritmestoornis had. Volgens het juiste protocol gingen we aan de slag. Hij kreeg een beademingsbuis, een infuus en om de twee minuten een elektrische shock en medicijnen. De EHBO-ers en de ambulancechauffeur wisselden elkaar elke twee minuten af in het geven van hartmassage, ondertussen beademde ik hem met een beademingsballon.

Terwijl we aan het reanimeren waren, werd ik me steeds meer bewust van de omgeving. Bijna synchroon met iedere twee minuten shocken en wisselen scheurden de 500-cc-motoren langs. De speaker riep het publiek op om de wave te doen als motorcoureur Rossi eraan kwam. Via de Geert Timmer tribune golfde de wave door naar de hoofdtribune en daarna weer verder het circuit over. Het deel van de hoofdtribune waar wij bezig waren deed niet mee …

Na een half uur was duidelijk dat we de patiënt niet konden redden. We stopten de reanimatie, legden een laken over hem heen en brachten hem weg. Eerbiedig ging men aan de kant. Het was doodstil. Toen we de trap af liepen werd het volkslied van  Italië gespeeld. Valentino Rossi, bijgenaamd The Doctor, had de Dutch Grand Prix gewonnen. Deze dokter had samen met haar team een leven verloren.

Gerelateerde specialismen